Árvíz – Stabilak a budapesti védművek

A budapesti védművek stabilak, jól bírják a terhelést, hibáról, megrongálódásról nincs információ – közölte a fővárosi védelmi bizottság operatív törzse keddre virradó éjjel.

 

A tájékoztatás szerint folytatódik a lassú apadás, 24 óra alatt húsz centiméterrel csökkent a Duna vízszintje, de még mindig 11 centiméterrel haladja meg az eddigi rekordot, a 2006-os vízszintet.

A fővárosban 1 millió 455 ezer homokzsákot, 12 ezer köbméter homokot építettek be a védművekbe és 18 szivattyú működik. Jelenleg 826-an vesznek részt a védelmi munkákban, köztük hivatásosok és önkéntesek is.

Budapesten jelenleg hat helyszínen folyik védekezés, Pünkösdfürdőnél ellennyomó medencéket építettek, a Királyok útjánál és az Aranyhegyi patak Szentendrei úti szakaszán a buzgárokra kell kiemelten figyelni. A Dagály fürdőnél a késő esti órákban is sokan dolgoztak a gát megerősítésén, a Rév utcánál pedig végeztek a védművek kiépítésével. A Bem rakparton állandó figyelőszolgálat ellenőrzi a gátak állapotát és a csatornákban lévő víz mennyiségét. A térségben a hétfő délutáni esőzés nem okozott problémát.

A Margitszigeten továbbra is nagy erőkkel folyik a védekezés, állandó figyelőszolgálat működik, a sziget belsejét is folyamatosan ellenőrzik, mert az esetleges buzgároknál ellennyomó medencéket kell építeni. A védekezésben hétfő éjjel óta csak hivatásosok vehetnek részt, akiknek kötelező a mentőmellény viselése – tájékoztatott az operatív törzs.

 

 

 

Tassnál tetőzik a Duna

Tassnál tetőzik a Duna keddre virradó éjszaka, Budapesten pedig folytatódik a lassú apadás – derül ki a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb, kedd hajnalban közölt adataiból.

Tassnál a Duna vízszintje az elmúlt két órában nem változott, 908 centiméteren áll, Dunaföldvárnál 2 centiméterrel, 720 centiméterre emelkedett a vízállás két óra alatt, Paksnál pedig 1 centimétert változott a víz szintje, éjfélkor 886 centimétert mutatott vízmérce.

Baján és Mohácson az áradás ennél nagyobb ütemben zajlik, Baján 964, Mohácson 917 centiméteren állt a Duna, mindkét állomásnál három centimétert nőtt a vízállás.

Budapesten 874-ről 871 centiméterre csökkent két óra alatt a vízszint, a főváros felett Nagymarosnál 5, Esztergomnál, Komáromnál és Nagybajcsnál 6 centimétert apadt a folyó két óra alatt.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) éjféli tájékoztatása szerint az eddig a felső szakaszon szolgálatot teljesítő szakembereket a Budapest alatti védekezési helyekre irányítják át. Összesen több mint ezer szakembert csoportosítottak át. Kedden reggel 6 órától este 6 óráig a Terrorelhárítási Központ kétszáz embere segíti Baján a Petőfi szigeten az ideiglenes védvonal megemelését.

Az OMIT összesítése szerint Magyarországon jelenleg 807 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú 62, rendkívüli pedig 538 kilométeren.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.