Adót csökkent Budaörs – A képviselő-testület június 5-én tartott rendkívüli ülése

A képviselő-testület június 5-én tartott rendkívüli ülésén egyhangúan elfogadták, hogy a helyi iparűzési adó mértéke 2013. január elsejétől, visszamenőleg két százalékról 1.9 százalékra, majd 2014. január elsejétől 1.8 százalékra csökkenjen. Az ülésen történtekről a város honlapján így számolnak be:

 

 

Naprend előtti hozzászólásában Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) kifogásolta, hogy június elsején, a női asztalitenisz versenyekkel párhuzamosan folyt a Sportcsarnokban a Chan Wu bajnokság, emiatt a pingpongosoknak nem volt elegendő helyük. Kérte, hogy a jövőben jobban egyeztessék a rendezvényeket, és mindenképpen a helyi csapatok élvezzenek elsőbbséget. Egyidejűleg gratulált is az asztaliteniszező lányoknak, akik megnyerték a magyar bajnokságot.
Szóvá tette azt is, hogy kevés a parkolóhely a Városháza környékén. Erre a problémára sürgősen megoldást kell találni – fogalmazott.

Stifft Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) jelezte, hogy a Bretzfeld utcában, a Herman iskolával szembeni parkolóban kidöntötték a behajtani tilos táblát, amit gyorsan pótolni kellene.
Beszámolt arról is, hogy nagyon jól sikerült május 25-én a városi sportnap.

Laczik Zoltánhoz (MSZP) több jelzés érkezett, hogy a Szabadság úton, a régi posta épület környékén nagy sebességgel közlekednek a járdán a kerékpárosok. Kérte, hogy erre a szabálysértésre jobban figyeljenek oda.

Leipán Tibor (független) sürgette, hogy az Arany János utca 7. szám alatti önkormányzati ingatlan teljes területén nyírják le a füvet.

Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) szintén egy örömteli sport témájú hírről számolt be. A budaörsi női kézilabdásokat meghívták Horvátországba a strand kézilabda masters döntőre, ahol bronzérmet szereztek.

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) úgy értékelte, hogy a pátja által is szervezett trianoni megemlékezések jól sikerültek a városban.

Első napirendi pontként a helyi iparűzési adó lépcsőzetes csökkentéséről döntöttek. Wittinghoff Tamás polgármester elmondta, korábban is tartottak attól, hogy az iparűzési adó 1.8-ról 2 százalékra emelése – amiről 2011-ben határoztak – esetleg elbizonytalaníthat itt működő cégeket. Most, néhány konkrét eset arra figyelmeztetett, hogy akár távozhatnak is cégek Budaörsről, hiszen ma már elveszítette a helyi adóban azt a versenyelőnyét a város, ami korábban megvolt. Ezért készítettek közös előterjesztést Kálóczi Imrével (Fidesz-KDNP). A polgármester azt is fontosnak tartotta, hogy a vállalkozások körében gyorsan és hatékonyan tudatosítsák majd a pozitív változást.

Stifft Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) emlékeztetett rá, hogy korábban az emelést a Fidesz-KDNP frakció szavazta meg, ők akkor sem értettek egyet ezzel.

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) szerint, hiányzott volna a tavalyi költségvetésből az a 400 millió, ami az emelés révén folyt be. Most azonban, hogy a kormány is úgy módosította az iparűzési adó szabályokat, hogy akár egymilliárddal több lehet év végén a korábbiaknál az ebből befolyó bevétel, könnyebb ismét csökkenteni.

Kálóczi Imre(Fidesz-KDNP) kérte, adja elvi támogatását a testület ahhoz, hogy a jövőben a cégek az iparűzési adójuk 10 százalékát helyi civil szervezeteknek adhassák, levonva ezt az önkormányzat felé fennálló kötelezettségükből.

Végül a testület egyhangúan elfogadta, hogy az iparűzési adó mértéke 2013. január elsejétől visszamenőleg két százalékról 1.9 százalékra, majd 2014. január elsejétől 1.8 százalékra csökkenjen. Emellett támogatták Kálóczi Imre javaslatát is azzal a kitétellel, hogy a hivatal dolgozza ki a részleteket és a bizottságokban is tárgyalják meg alaposan a kérdést.

Ugyancsak valamennyi képviselő hozzájárult, hogy a város próbáljon meg elővásárlási jogával élve néhány ingatlant megvenni.

Megállapodás megkötését kezdeményezték az ELMŰ Kft-vel, amelyben az önkormányzat eltekintene a kártalanítás fizetésétől a 2014. 12. 31-éig megkezdett fejlesztések esetében, amennyiben az ELMŰ átvállalja a tervezett 20 kilovoltos légvezetékek föld alá helyezése során a kivitelezői költségek 50 százalékát.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.