A csuklón viselt érzékelő pontosabban mérheti a vérnyomást

Új eszköz javíthatja a vérnyomásmérést: a csuklópánt egész nap méri a szívből kifelé áramló vér értékeit.

 

 

A túl magas nyomás szívrohamhoz és szélütéshez vezethet. A britek körülbelül egyharmadának veszélyesen magas a vérnyomása, és többségüknek nincs is róla tudomása.

A vérnyomást általában a kar erein mérik, ám az egészségügyi problémákat precízebben előrejelzi, ha a szívnél keletkező nyomást követik nyomon.

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) Egészségügyi Kutatóintézete (NIHR) olyan szenzort próbált ki, amelynek beépített minipumpája minden szívdobbanás után felfelé, majd lefelé mozdul – tudósít a BBC a Hypertension tudományos portál nyomán.

A csuklópántba épített program a pulzus hullámai alapján kalkulálta ki a szívben lévő nyomást. Az így kapott eredményt a betegek szívszenzoraival mért számokkal vetették össze, és – mint közölték – “meglepően pontos adatokat” nyerte”.

Az irányelvek szerint magas vérnyomásra az után lehet gyógyszert felírni, ha előzőleg 24 órán át mérték a vérnyomást. A tanulmány azt bizonyítja, a karon végzett mérés nem követi az alvás idején bekövetkező vérnyomásváltozásokat.

“Azt láttuk, alvó állapotban a szívben keletkező nyomás nem csökken annyira, mint gondoltuk. Az alvás közben mért nyomás a szívproblémák igen erős előjele. Az új eszköz minden bizonnyal pontosabb képet ad erről, mint a hagyományos módszer” – foglalta össze Bryan Williams, a kutatóintézet vezetője.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.