Továbbra is három települést nem lehet közúton megközelíteni az árvíz miatt

Továbbra is három települést – Pilismarótot, Dömöst és Kisoroszit – nem lehet közúton megközelíteni az árvíz miatt az Utinform vasárnap kora reggeli összesítése szerint.

 

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján olvasható részletes felsorolás szerint 65 útszakaszon van korlátozás érvényben, ebből 53 a teljes útlezárás, és 12 a félpályás.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint az Utinform szolgálat 6 órai összesítése alapján országosan közel 162 kilométernyi közúton van érvényben teljes vagy félpályás útlezárás.

Pest megyében 20, Komárom-Esztergom megyében 19, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Bács-Kiskun és Fejér megyében 4-4, míg Tolna megyében 1 útszakaszon van érvényben teljes útzár. Emellett 15 helyszínen van félpályás korlátozás vagy útszűkület. A közlekedők az 1-es, 2-es, 6-os, 10-es, 11-es, 12-es, 14-es, 111-es és 117-es főutakon számíthatnak jelenleg jelentősebb korlátozásokra.

A társaság továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy a dunai árvízzel érintett térségekbe csak akkor induljanak el, ha ott laknak vagy a védekezési munkákban vesznek részt.

A lezárások felsorolása elérhető a http://internet.kozut.hu/utinform/Lists/hirek/GuestForm.aspx?ID=8917 linken.

 

Ismét betört a víz Nagymaroson, a tetőzést várják Pest megyében

Ismét betört a Duna a nagymarosi Váci utcába, ahol a víz három-négy házat kerített körbe, a lakókat kimenekítették – közölte a település polgármestere vasárnap reggel az MTI-vel.

Petrovics László (független) elmondta, hogy a vízbetörés a Váci út és a Csillag utca kereszteződésénél történt. A vízzel körbevett házak közül egyet szivattyúzással “tehermentesítettek”, a többiből kiköltözték a lakókat. Egy idős asszony hajnalban akkor észlelte a bajt, amikor már ingatlanja falainál állt a víz, őt az egyik rokonához vitték el – tette hozzá a polgármester.

Közlése szerint a vízbetörés helyét körbezsákolták, míg az utcák szélén megjelenő buzgároknál 70-90 centiméter magas ellennyomó medencéket alakítottak ki.

Az előrejelzések szerint Nagymarosnál már tetőznie kellett volna a Dunának, ám a folyó tovább árad, most 750 centiméternél tart, s nem tudni, mekkora magasságnál “áll meg” – fűzte hozzá Petrovics László. Kitért arra, a település védművénél 170-180 rendvédelmi munkatárs dolgozik most, de már érkeznek a hajnalban pár órás alvásra elvonult helyiek is – mondta a polgármester.

Nagymaroson szombatra virradóra szintén a Váci úton tört be a víz, megdőlt az egyik kerítés. Az utcából akkor 30 embert kellett kimenekíteni.

A víz által körülzárt Kisorosziban vasárnap délre várják a legmagasabb vízszintet. Molnár Csaba, a település független polgármestere vasárnap reggel az MTI-nek elmondta, hogy dél körülre várják a Duna tetőzését, 886 centiméternél. Kiemelte, hogy az önkormányzati gátak tartanak, bár szivárgásokat több helyen észleltek, de ezeket tudják kezelni. Tájékoztatása szerint hajnalban megérkezett kishajóval Visegrádról a friss pékáru és tej, minden mással el vannak látva a boltjaik. Rendkívüli eseményt nem jelentettek.

Szentendréről vasárnap hajnalban 788 centiméteres vízállást jelentettek, a katonák és az önkéntesek egész éjjel dolgoztak. A legnagyobb gond most az Ady Endre úton van a település honlapján olvasható információk szerint. A homokzsákok alatt a víz szivárogni kezdett, ezért ellennyomó medencéket alakítanak ki végig a Dunakorzó északi végénél és a 11-es főút Pap-sziget felé vezető szakaszán. A korzó déli részénél a honvédség újabb megerősítésekkel szüntette meg a parapetfal szivárgásait a P’Art mozi előtt – írták.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vasárnap hajnalban azt közölte az MTI-vel, hogy Tahitótfalun, ahol szombaton az első védvonalat (amely mögött 50 lakóingatlan található) a víz átszakította, a második védvonal biztonságos megerősítésén dolgoznak.

 

 

Táton felkészültek a Duna tetőzésére

Táton két nap alatt közel két kilométernyi gát készült el gépi munkával, tízezer köbméter, agyagtartalmú talaj beépítésével – mondta el az MTI-nek a település polgármestere.

“A védművet emberi erővel, homokzsákokkal is megerősítették, ezért ilyen biztonsággal még soha nem vártuk a tetőzést” – fogalmazott Szenes Lajos (Fidesz-KDNP).

A polgármester tájékoztatása szerint az árvízi hírek akkor érték el a községet, amikor a vízügyi igazgatóság beruházásában, EU-s támogatással megkezdődött az Únyi- és a Kenyérmezei-patak visszaduzzasztó hatása elleni töltések építése.

Az ÉDUVIZIG rövid idő alatt úgy döntött, hogy arra a társaságra bízza az árvízi védekezést, amely már jelen van területen. A vállalkozás szállítókapacitását megsokszorozva, munkagépeivel két nap alatt tömörített, formára igazított töltést készített, közel kétezer méteren.

A védmű végleges kialakításánál 150 katona és 30 logisztikai munkatárs, valamint vízügyi szakemberek is dolgoztak. A munkában a helyi lakosok is részt vettek, a fizikai munka mellett élelmezték résztvevőket.

A polgármester elmondta, a most felhasznált anyagmennyiséget a vállalkozó az árvíz után a töltések végleges kiépítéséhez fogja felhasználni. Szenes Lajos hozzátette, kérésére Hende Csaba honvédelmi miniszter elrendelte, hogy a táti védműveket a magyar fejlesztésű robotrepülőgépekkel is figyeljék.

 

Fokozott védekezés Esztergomban és Pilismaróton

Fokozott védekezés folyt vasárnapra virradó éjszaka Esztergomban és Pilismaróton, az elkészült védműveket erősítették és homokzsákokat töltöttek – tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Stolzenberger Klára elmondta: Pilismaróton világítást építettek ki, hogy éjjel is erősíthessék a védvonalat, itt a honvédség erői dolgoznak. A többi érintett településen feltörő vizek megszüntetésével, szivattyúzásokkal, a gátak megtámasztásával és figyelőszolgálattal töltötte az éjszakát a gátakon lévő csaknem 1500 ember.

A megyei katasztrófavédelem legfrissebb adatai szerint szombaton Pilismarótról, Nyergesújfaluról és Dunaalmásról 96 embert kellett kitelepíteni, így a korábbi kitelepítésekkel együtt összesen 144 ember várja, hogy az ár elvonultával visszatérhessen otthonába.

Ivóvíz-korlátozás van érvényben Pilismaróton, Dömösön és Neszmély bizonyos részein, nincs vezetékes gáz Neszmély, Nyergesújfalu és Koppánymonostor kisebb területein.

 

Lassú apadás lesz Győr megyében

Lassú apadásra kell számítani a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, ahol eddig összesen 254 lakót kellett kitelepíteni, és szombaton 182 ezer zsákban 2600 köbméter homokot építettek be a töltésekbe – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel.

Az összegzés szerint Rajkánál már 128, Dunaremeténél 46, Nagybajcsnál 13 centimétert apadt a folyó.

Győr-Moson-Sopronban az éjjel 17 településen védekeztek az ár ellen. A legkritikusabb helyzetű részen, Győrújfalunál erősítették, bordázással támasztották a gátat, amelyhez egy helikopterrel is hordták a homokzsákokat. A szintén nehéz helyzetben lévő Mecséren folytatták a bordás megtámasztás kiépítését és kavicsnyomópadkát építettek ki.

Dunaszentpálon szombat délelőtt hat szakaszon átszivárgott a töltés, három szakaszon délutánra sikerült megállítani a szivárgást. Zselykepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetésén és a szivárgások megszüntetésén dolgoztak. Győrzámolyon egy intenzív buzgár keletkezett, amivel jelenleg is küzdenek. Ásványrárón a homokzsáktöltés és a buzgárvédelem folyamatos, helyenként azonban töltésjavítás szükséges. Hédervárnál és Győrladaméron kisebb csorgások vannak, a gátak állapota jó.

A tájékoztatás szerint Koroncón a fakadó vizeket tömítették el, valamint megtámasztották a gátat bordás megerősítéssel. Dunaszegen néhány lakóháznál folyik a védekezés, homokzsákokkal védik a megemelkedett vízszint miatt az ingatlanokat. Vámosszabadin – ahol emelni kellett a gát szintjén – és Nagybajcson a buzgárok okoznak további gondot.

A védekezésben 4600-nál is többen vettek részt, köztük 2211 önkéntes, 880 katona, a vízügyi szervek 674, a katasztrófavédelem 330 munkatársa.

 

 

Nagybajcsnál 7 centimétert apadt a Duna az elmúlt órákban

Nagybajcsnál 7 centimétert apadt a Duna az elmúlt négy órában, az Országos Műszaki Irányító Törzs legutolsó mérése szerint szombaton 23 órakor 887 centiméter volt a vízszint, 20 centiméterrel alacsonyabb a hajnali tetőzésnél, de még 15 centiméterrel magasabban az eddigi legnagyobb, 2002-ben mért szintnél.

A szombat 23 órai adatok szerint Komáromban továbbra is a tetőzési, 845 centimétert mutatta a vízmérce.

Budapesten 5 centiméterrel 874 centiméterre nőtt a vízszint, Esztergomban 810 centiméterre, Nagymarosnál pedig 745 centiméterre, a várt tetőzési szintre.

Továbbra is 818,9 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Rendkívüli védekezés van 191,2 kilométeren, Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna-menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon.

Harmadfokú védekezés van 151,9 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Adonyig, a bal parton a Tassi zsilipet is beleértve Tassig, a Rába Győr-árpási, Győr-koroncói szakaszán, a Marcal Győr-koroncói, valamint a Koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán.

Másodfokú védekezés van 238 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Dunaföldvártól Bátáig, a bal parton Tasstól a déli országhatárig.

Elsőfokú a védekezés 237,8 kilométeren a Dunán a jobb parton Mohács alatt a déli országhatárig, a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán Siótorok – Sióagárd között, a Zagyva középső szakaszán.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.