Győrújfaluba csak a helyieket engedik be, Szigetmonostorban kitelepítenek

Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli esztergomi sajtótájékoztatóján. Győrújfaluba csak a helyi lakosokat engedik be, délután 5 órakor pedig megkezdődik annak a körülbelül kétszáz, Szigetmonostor horányi részében élő embernek a kitelepítése, akinek a házát megközelítette a Duna.

 

 

A Budapesthez közeledő árhullámról szólva kormányfő azt mondta, hogy döntő két nap következik, mert olyan helyen lesz árvízi veszély, ahol a legtöbb ember él, és a legtöbb érték van veszélyben, “tehát most kell még minden erőnket összeszedni”. Hangsúlyozta, hogy haláleset továbbra sem történt, senki sem sérült meg, eltűnt emberről nem érkezett bejelentés.

A hét elején kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szólva közölte: a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség. Orbán Viktor elmondta, egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével, hogy a veszélyhelyzet-meghosszabbításhoz szükséges parlamenti döntést előkészítsék, és azt hétfőn hagyja jóvá az Országgyűlés. A keddi kormányülésen pedig döntenek arról, hogy a Budapest alatti folyószakaszokra kell-e veszélyhelyzetet kihirdetni – tette hozzá.

A miniszterelnök vasárnap a Dunakanyarban és Budapesten irányítja az árvízvédelmi munkálatokat – tájékoztatta a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t. Havasi Bertalan közlése szerint a Belügyminisztériumban egy vezetői értekezleten várhatóan este kilenc órakor elemzik a helyzetet, ezt a miniszterelnök sajtótájékoztatója követi.

Tarlós István főpolgármester a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy a Duna vízszintje Budapesten jelenleg stagnál a 890 centiméteres vízszint közelében, így nem várható már jelentős vízszintemelkedés a tetőzésig. A gátaknak szerda estig kell kibírniuk a terhelést.

Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke az újpesti partszakaszon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy emberi számítás szerint Budapest át fogja vészelni a mostani rendkívül magas árhullámot, és további kitelepítésekre már nem lesz szükség. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap délelőtt arról számolt be, hogy hat megye 28 településéről 1200 embert telepítettek ki eddig, és 44 utat kellett lezárni a Duna áradása miatt. A fővárosban eddig 215 embert költöztettek ki otthonából.

Tarlós István egy közleményében azt írta, hogy az Aranyhegyi-patak töltése folyamatosan szivárog, ezért itt erősítik és magasítják a gátat a katonák. A főváros közlése szerint a főpolgármester visszavonásig utasítást adott a Fő utca kétirányúsítására.

Hende Csaba vasárnap Szentendrén tartott árvízi szemlét a Dunakanyar legveszélyeztetettebb részein. A honvédelmi miniszter azt mondta, hogy több mint 7 ezer katona dolgozik az árvízi védekezésben, a tartalékos állomány nélkül a honvédség nem tudna ilyen erővel és ilyen intenzitással részt venni a munkákban.

Alámosta a víz az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét, és 10-15 centiméter vastagságban elöntötte a mellette futó 10-es főutat – tudatta Stolczenberger Klára, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. A víz a 10-es út melletti szántóföldre folyik, így emberéletet és lakóházakat nem veszélyeztet.

Rogán László (Fidesz) Budakalász polgármestere az MTI-nek azt mondta, hogy két helyen is megcsúszott a nyúlgát vasárnapra virradóra a településnél, ezért az árvízvédelmi szakemberek kénytelenek voltak beavatkozni.

Pilismaróton, ahol tetőzik a Duna, S. Tóth Anikó, a helyi védelem megbízott szóvivője arról beszélt, hogy ezer emberrel védekeznek az árvíz ellen, növelik a bordás megtámasztások számát, de a szivárgó vizeket átengedik, hogy azok ne áztassák tovább a gátat.

Esztergomnál dél körül tetőzött a Duna, a folyó fentebbi szakaszain viszont megindult az apadás. A Belügyminisztérium tájékoztató honlapja szerint délután négykor Nagybajcsnál 839, míg Komáromnál 830 centiméteren állt a vízszint.

Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy három nehéz nap van még hátra az árvízi védekezésből, de várhatóan hétfő délutánra, estére a vízszint “abszolút kezelhető” szintre csökken.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint Győrújfalu továbbra sem nyitott a közlekedés számára az árvízi helyzet miatt, a településre csak a helyi lakosokat, tehát az ottani lakcímet igazoló lakcímkártyával rendelkező embereket engedik be a rendőrök. A község lakói, akiket péntek este telepítettek ki, véglegesen még nem térhetnek haza.

Gelencsér Attila (Fidesz- KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy a megyéből több száz katasztrófavédelmi és polgárvédelmi szakember, katona, rendőr, nagyon sok önkéntes és polgármesterek vesznek részt az árvíz miatt kialakult veszélyhelyzet elhárításában a Duna tolnai és a baranyai szakaszán.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal folyamatosan működő, 24 órás központi ügyelete továbbra is megerősített szolgálatot ad, az árvízi védekezést segítő ideiglenes munkacsoport készenlétben áll arra, hogy szükség esetén az OTH veszélyhelyzet-kezelési központjában folyamatos tevékenységre térjen át. A járványügyi helyzet a védekezés minden szakaszán jelenleg stabil, járványveszély kialakulására utaló jelek eddig nincsenek – tették hozzá.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Tatabányai Járásbíróság vasárnap négy hónap börtönbüntetésre ítélte azt a két nőt, aki töltésre váró homokzsákokat tulajdonított el péntek este az árvízi munkálatok egyik almásfüzítői helyszínéről.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.