Megjelent a dohányboltok engedélyezéséről szóló rendelet

Megjelent a dohányboltok engedélyezési eljárását tartalmazó kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben; a jogszabály megfogalmazza, hogy a dohánybolti engedélyt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adja ki azoknak, akik koncessziós szerződéssel rendelkeznek.

 

 

Amennyiben a kérelmező betéti, illetve közkereseti társaság, akkor is beadhatja a kérelmet, ha még csak előtársaságként működik, és a cég székhelyén kívül a leendő telephelye még nincs feltüntetve a cégjegyzékben.

A jogszabály részletesen felsorolja azokat az iratokat, amelyeket mellékelni kell az engedély iránti kérelemhez. A NAV 5 munkanapon belül vizsgálja meg a kérelmet, és ha szükséges, akkor hiánypótlást kér. Az ügyintézési határidő 30 nap.

Amennyiben a NAV az eljárás során azt állapítja meg, hogy – a méltányos eljárás elve alapján – az engedélyt meg lehet adni, akkor ezt meg is teszi. A hiányok pótlására ilyenkor 30-90 napos határidőt szab a kérelmezőnek.

A dohányboltban akkor lehet megkezdeni az árusítást, amikor a kérelmező kézhez kapja az engedélyt. A törvény által meghatározott egyéb termékek árusítási szándékát be kell jelenteni a NAV-nak. Az árusítás ettől a pillanattól elkezdhető.

A dohányboltokat a NAV bármikor ellenőrizheti. Ilyenkor az engedélybe, illetve a jogszabályokba foglalt követelmények betartását vizsgálja a hatóság.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.