A XXII. kerületi Horgásztelepről 225 lakónak kell elköltöznie – Nagybajcsnál rekordszinten a Duna

Az árhullám miatt 225 lakónak kell ideiglenesen elköltöznie Budapesten a XXII. kerületi Horgásztelepről – tájékoztatta az MTI-t Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

 

 

Az érintettek közül tizenkilencen kértek segítséget az elhelyezésben, elhelyezésükről a XXII. kerületi önkormányzat gondoskodik.

A Horgásztelep a Duna árterében épült hétvégi házas terület, ahol több család is életvitelszerűen él. Az övezet a hullámtérben helyezkedik el, ahol a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság segítségével a helyi lakosok önállóan építik ki azt a homokzsák-töltést, amellyel házaikat óvják a víz ellen.

A lakóknak csütörtökön tartott tájékoztatást Budapest Főváros Védelmi Bizottsága (BFVB), Pesti Imre a BFVB elnöke, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BFVB alelnöke, Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármestere, valamint Németh Zoltán (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő részvételével.

Kisdi Máté közleménye szerint a tájékoztatón hangsúlyozták, hogy ha az árvíz körbeveszi az épületet, haladéktalanul el kell hagyni az ingatlant, mert ott nem lehet biztosítani, hogy egy esetleges rosszullét vagy tűz esetén a mentők vagy a tűzoltók biztonsággal meg tudják közelíteni a helyszínt. Ezért van szükség az épületek áramtalanítására is – így lehet megelőzni, hogy a víz miatt valamilyen műszaki probléma fellépjen – tették hozzá.

 

 

Nagybajcsnál megdöntötte az eddigi rekordot a Duna vízszintje

Nagybajcsnál a Duna vízszintje péntek hajnalban már 4 centiméterrel meghaladta az eddigi legmagasabb, 2002-ben mért szintjét: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 3 órakor 879 centiméteres vízállást jelentett.

A Győr-Moson-Sopron megyei településnél szombaton reggelre várják a tetőzést, 900 centiméteren.

Komáromnál pénteken 3 órakor 785 centiméteres vízállást mértek, az elmúlt 4 órában 14 centiméterrel emelkedett, itt 830 centiméteren tetőzhet a folyó az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban. Esztergomnál a legfrissebb adatok 728 centiméteres vízállást mutatnak, több mint 20 centiméter emelkedett 4 óra alatt a vízszint. A folyó várhatóan vasárnap napközben éri el legmagasabb szintjét, 795 centiméterrel.

Budapesten 773 centiméteres vízállást mértek péntek hajnalban a csütörtök késő esti 761 centiméter után, a tetőzés várható időpontját továbbra is hétfő reggelre teszik a szakemberek, a vízállás akkor várhatóan 885 centiméter lesz. A fővárosban az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert, 2006-ban rögzítették.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.