Fonogram-VOLTfolió gálaest – Átadták a 2013-as zenei díjakat

Mások mellett Odett, az Anna and the Barbies, Zoohacker, a Kaláka és ByeAlex is Fonogram díjat kapott vasárnap a Fonogram-VOLTfolió közös gálaesten a Millenáris Teátrumban. Az év hazai dala Majka, Curtis és BLR Belehalok című száma lett, az életműdíjat Leslie Mandoki és posztumusz Bódi László Cipő kapta az eseményen.

 

 

Benkő László, az Omega együttes tagja (b) és Márta Alex, a ByeAlex néven ismert magyar énekes-dalszerző, a 2013-as 58. Eurovíziós Dalverseny tizedik helyezettje (j)

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) által rendezett díjátadón tizenhárom hazai és öt külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram díjakat. Az év hazai daláért folyó versenyben a közönség szavazatai döntöttek.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma Odett Hanyatt, homlok, egyenes című korongja (kiadó: 1G Records) lett, a hazai modern pop-rock album kategóriában az Anna and the Barbies Ánem! című lemeze (CLS Music) futott be, az év hazai alternatív albumának Manoya Hundred Arms (Chameleon Records) című anyagát választották.

Az év hazai elektronikus zenei produkciójának Zoohacker (CLS Music) bizonyult, az év hazai hard rock vagy heavy metál albuma a Junkies Mi van veled? Semmi? (1G Records) című munkája lett.

Az év hazai szórakoztató zenei albuma a Group’N’Swing Botrány (Episwing) című hanghordozója, az év hazai gyermek albuma Kovácsovics Fruzsina Elfeledett mézescsók (Kovácsovics Art Kft.) című lemeze lett, az év hazai felfedezettje pedig ByeAlex (CLS Music).

Az év hazai dzsessz albuma kategóriában a Mrs. Columbo [re]make up (Magneoton) című CD-je győzött, az év hazai nép- vagy világzenei albuma a Kaláka Szabó Lőrinc (Gryllus) című produkciója lett. Az év dalának Majka, Curtis és BLR Belehalok című számát (Magneoton) választották.

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak.

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma Leonard Cohen Old Ideas-a (Sony Music), az év külföldi modern pop-rock albuma Bruno Mars Unorthodox Jukeboxa (Magneoton/Warner Music), az év külföldi alternatív albuma a Gossip A Joyful Noise-a (Sony Music) lett. A külföldi hard rock vagy heavy metál albumok közül a Soundgarden King Animal című CD-je (Universal Music), a külföldi elektronikus zenei produkciók közül az Example (Universal Music) futott be.

Horváth Károly (Charlie) énekes, Benkő László, az Omega együttes tagja, Leslie Mandoki (Mándoki László), az egykori Dschinghis Khan együttes énekese, évtizedek óta Németországban élő zenész-producer és Sztevanovity Zorán előadóművész, zeneszerző (b-j)

A gálaesten életműdíjat kapott Leslie Mandoki (Mándoki László) Németországban élő magyar származású zenész, producer, valamint posztumusz Bódi László Cipő, a Republic együttes idén márciusban elhunyt alapítója.

A vasárnapi gálaestet a MAHASZ a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért által koordinált Fair Play hétvége záróeseményeként rendezte, együttműködésben a VOLTfolióval és a Budai Gourmet Fesztivállal.

A Fonogram díj valamennyi kategóriában egy művészi kivitelű aranyozott mikrofon. A könnyűzenei kategóriákban egy zenészekből, zenei szakemberekből, újságírókból álló jelölőbizottság, valamint egy szűkebb szakmai zsűri, a Fonogram Bizottság tagjai szavaztak, illetve az előző évben realizált eladási darabszámok alapján alakult ki a jelöltek névsora.

A Fonogram – Magyar Zenei Díjat – Arany Zsiráf díj néven – a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető.

Az M1 június 8-án, szombaton felvételről adja le a díjátadó gálát.

 

 

 

Átadták a médiadíjakat

A Fonogram-VOLTfolió gálaest keretében vasárnap a budapesti Millenárison átadták a VOLTfolió Kulturális Médiadíjakat, amellyel a kulturális-zenei médiumokat és médiaszemélyiségeket ismeri el a zenészszakma és a közönség.

A VOLTfolió életműdíját az idén több évtizedes, kiemelkedő szakmai munkájáért B. Tóth László rádiós zenei szerkesztő kapta.

A televíziós kategóriában a tv2 Propaganda című műsora győzedelmeskedett, a legjobb rádió idén is a Petőfi Rádió lett. A sajtó kategóriában a HammerWorld című havilap kapta a díjat. Az újságírók versenyében Németh Róbert lett a győztes. A web kategóriában a Lángoló Gitárokat választotta a zenészszakma.

A budapesti klubok közül (akárcsak tavaly) az A38 állóhajó győzött, a legjobb vidéki szórakozóhelynek a szegedi JATE Klubot választották a zenészek.

A vasárnapi díjátadót a Gourmet Fesztivál keretében, a Fair Play hétvége záróeseményeként, a Fonogram díjak átadásával együtt rendezték meg a Millenáris parkban.

A VOLTfolió-díjakat 2001-ben adták át először, az elismerést a soproni VOLT Fesztivál főszervezői, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert alapították, akik szakmai kuratóriumot hívtak életre. Ennek tagjai ismert személyiségek, elsősorban művészek, rendezvényszervezők és médiaszakemberek. A szakmai szavazáson zenészek, illetve a zene területén tevékenykedő szakemberek vettek részt, ők jelölték ki a kategóriánkénti öt-öt jelöltet, közülük egy szűkebb grémium választotta ki a győzteseket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.