EXKLUZÍV! – Az aranyszigony – 12 éves író első könyve jelent meg Budaörsön

(Budaörs – 2013. május 11., Budaörsi Infó) Újabb reményre adhat okot egy egészen különleges találkozás egy budaörsi ifjúval, hogy társadalmunkból nem vész ki nyomtalanul a könyvek iránt érzett rajongás. Kiss Gábor Mátyás alig tizenkét évesen már a második önálló regényét írja meg. Az első nem tetszett neki eléggé, így csak a második, Az arany­szigony című alkotása most jelent meg májusban, szülei segítségével.

 

 

Kiss Gábor Mátyás rendkívüli képesség­gel rendelkezik: hősöket, szörny­ala­ko­kat, sámánokat és önzetlen gyerekeket kelt életre, írásain keresztül a fikció világába kalandozhatunk el. Szülei vallomása szerint írói vénája már egészen korán megmutatkozott. Már negyedik osztályos korában jegyzeteket készített Az aranyszigony című fantasztikus regényéhez. „Néha ‘nem volt ott a tanórákon’, mert épp gondolkodott, s a tanító néni hiába szólította fel, máshol jártak a gondolatai. Ha épp játszott, és eszébe jutott valami használható dolog (új név, jelenet, vicces párbeszéd) még a diófáról is képes volt lemászni, beszaladni, hogy gyorsan lejegyzetelje” – mesélik Gáborral és írásával kapcsolatos él­mé­nyeiket a szülők.

Az emberi elme gyakran keresi általános érvényű problémáinak megoldását a fikció világában. Ahol elidegenedhetünk a valóság betonba ágyazott törvényeitől és alkothatunk egy újat, melynek segítségével könnyebben elviselhetővé válik a lét. Az így megteremtett világ lehetővé teszi az önvizsgálódást, és környezetünket is képesek vagyunk kívülről látni és láttatni.

A kommunikációs csatorna végén az olvasók, azaz mi állunk. Hogy nekünk mit mond és egyénenként mit értünk alatta, az már a saját, világról alkotott dimenziónknak kérdése. A tökéletes befogadás pedig az írói és olvasói dimenzió találkozása.

Az aranyszigony egy könyörtelen szörnyeteget kelt életre, aki minden holdtöltekor vadászni indul és a megtámadott embereket szörnyekké változtatja: „Hátukon uszony nőtt, fejük cápafejjé változott, szájukban pengeéles fogak sorakoztak, s testük pikkelyessé vált.” A szörnyeteg birtokában van a háromágú aranyszigony, mely varázserővel rendelkezik: „Ha bárki megpróbálna a cápaemberek titkáról kideríteni valamit, azt az aranyszigony egy lénnyé változtatja. Ha a lényt az átváltoztatás utáni első telihold előtt nem gyógyítják meg, egy halálosztó rém lesz, s örökre szolgálni fogja a szörnyet” – olvasható a műben.

Kiss Gábor Mátyás regénye fantáziadús kalandokra épülő új világ, ami valóságos elemekre épít, kiragadja a gyermeki összefogást és a rossz­ról alkotott beidegződéseket, és szembesíti velük az olvasót.

A regényben megelevenedő képzeletbeli „rémlények” misztikus hatással ruházzák fel a művet. A negatív erővel szemben a gyerekek csapata áll, akik nem félnek szembeszállni a rettegett szörnyeteggel.

A budaörsi Starkiss Digitális Nyomda és Stúdió gondozásában megjelent könyv 16 fejezetén átívelő történet izgalmas csataleírásokkal és párbeszédekkel van tarkítva. S hogy mi a történet végkifejlete és tanulsága? Azt természetesen nem áruljuk el!

Írásunk a Budaörsi Infó 2013. májusi nyomtatott verziójában jelent meg! Oldalunkon hamarosan elolvashatják az ifjú szerző első interjúját!

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.