Ma is csaknem az egész országban lehet zivatar

Kedden is csaknem az egész országban számítani lehet heves zivatarra és felhőszakadásra.

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd hajnali veszélyjelzése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az ország egész területén citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a heves zivatarok és a várható felhőszakadás miatt is.

Mint írták: több helyen, elsősorban a nap második felében lehet számítani zivatarokra. Zivatarok nagyobb eséllyel a Dunántúlon és a középső tájakon, kisebb valószínűséggel keleten alakulnak ki.

A zivatarokat helyenként felhőszakadás kísérheti, rövid idő alatt 30 milliméternél is több eső eshet. Egy-egy zivatart kis valószínűséggel 80-90 kilométeres óránkénti sebességű széllökés, valamint jégeső kísérhet.

Kedden a hőmérséklet délután általában 22 és 27 Celsius-fok között alakul, keleten melegebb is lehet. Késő estére 16-21 fok közé hűl le a levegő – olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

 

 

A télies márciust nyárias április követte

Az átlagosnál hidegebb márciust az átlagosnál melegebb április követte: a márciusihoz képest csaknem 10 fokkal magasabb volt az áprilisi középhőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati osztályának összeállításából az is kiderült, hogy nemcsak az első tavaszi hónapban, hanem április első napjaiban is regisztráltak téli időjárásnak megfelelő rekordokat. Április elsején például a Kékestetőn még rekordvastagságú, 81 centiméteres hóréteget mértek, és egészen április 13-ig mindennap új rekord született. Valamennyi csúcsértéket Kékestetőn mérték – írta Nagy Andrea, az éghajlati osztály munkatársa.

Az idei március a 3,4 Celsius-fokos középhőmérséklettel a 27. leghidegebb volt 1901 óta. Az áprilisi átlaghőmérséklet már 12,1 fok volt, mely 1,7-del haladja meg az 1971 és 2000 közötti sokéves átlagot, s ezzel az az 1901-től számított legmelegebb áprilisok sorában a 20. lett.

A meteorológus kiemelte: “az április talán az egyik legszeszélyesebb hónapunk”, s gyakran figyeltek meg nagy hőmérséklet-különbségeket a hónapon belül. Az áprilisi sokévi (1971 és 2000 közötti) napi középhőmérsékletek a hónap első harmadában 9 és 11 fok között alakulnak, majd az utolsó harmadban emelkednek 12 fok fölé. Ehhez képest idén a hónap elején országos átlagban 4-5 fokos napi középhőmérsékletek voltak jellemzőek, sőt az első 1-2 nap még ennél hidegebb volt. A hónap legvégén viszont már a 20 fokot is megközelítették a napi közép-hőmérsékleti értékek.

Április utolsó napjaiban több új napi melegrekord is született: 26-án Baja Csávoly állomáson 30,2 fok lett az rekord, 27-én pedig a napi legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja dőlt meg, Vérteskethely állomáson a leghidegebb órákban sem csökkent 18,2 fok alá a hőmérséklet.

Április 30-án a napi maximum- és a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja is megdőlt: Pécs-Árpádtetőn nem volt hidegebb 17,7 foknál, Pitvaros állomáson pedig 32,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Ennyire magas hőmérsékletek eddig nem voltak túl gyakoriak, de a tendencia azt vetíti előre, hogy egyre gyakrabban számíthatunk ilyen nyárias időjárásra április végén – írta Nagy Andrea, megjegyezve, hogy tavaly is hasonlóan alakult a hónap vége.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.