„A tánc egy életre szól” – interjú Tündik Tamás néptáncoktatóval

(Budaörs – 2013. április 27., Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó szerkesztőségébe látogatott Tündik Tamás, a XII. Virágok vetélkedése verseny alkalmából. Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központban hatodik alkalommal kerül megrendezésre, mely a budapesti XII. Virágok Vetélkedése Kárpát-medencei népdalénekes találkozó második fordulójának és a gálaműsornak is helyszíne lesz május 7-én. Tündik Tamást ennek hátteréről, szervezéséről és a népművészet iránti érdeklődéséről kérdeztük.

 

 

Tündik Tamás a Gyepűk Népe Alapítvány kuratóriumának az elnöke. Az alapítvány 15 éve létezik Budaörsön. Fő feladatának tartja a határon túli magyarság, különösképpen a csángó magyarság kultúrájának az ápolását.
Emellett a budaörsi Szélrózsa néptáncegyüttes vezetője is. Ez a néptáncegyüttes 17 éve töretlenül működik, és folyamatosan fogadják a táncolni vágyó érdeklődőket, a különböző korosztályú tánccsoportokba.

 

Felhívás a BUDAÖRSIEKHEZ!

 

Tisztelt budaörsi lakosok, immáron sokadik alkalommal tehetünk tanúbizonyságot a városban élők vendégszeretetéről és összetartásáról. Gondoljunk csak a március 15-én történt hókatasztrófa kapcsán bizonyított összefogásunkra és segítőkészségünkre! Most is az Önök segítségére lenne szükségük ezeknek a gyerekeknek és családjaiknak, akik a néptánctalálkozó rendezvényére érkeznek Budaörsre.

Olyan szállásadó családokat keresünk, akik szívesen látnának körükben 2-3 fős “csoportokat”, családokat; hogy számukra szállást biztosítsanak. Az elszakított országrészekből érkező vendégek május 4-től május 9-éig maradnának városunkban. Kérjük, hogy a vállalkozó szellemű családok Tündik Tamást keressék, a részletekről vele tudnak egyeztetni!

Tündik Tamás elérhetősége: +36/30- 698-6018, illetve +36/20- 662- 6667,

E-mail: tundik@t-online.hu

Az oktatás mellett nagyon sok népművészeti tábort is szerveznek, melyeket a következőképpen jellemzett: „Ezek népművészeti táborok, kifejezetten néptáncos népzenei programok vannak, tehát minden, ami ide kapcsolódik. Egy tábornak a tematikájába belefér a kézművesség, a népdal, a néptánc, a népi hangszerek tanítása, és a népi játékok. Ezeknek a zöme gyerektábor, de van évente 4-5 felnőtt táborunk is, ahol bárki bekapcsolódhat. Ezek közül egy-kettő nemzetközi tábor is van, ez azt jelenti, hogy jönnek hozzánk külföldről is.”

A Szélrózsa néptáncegyüttes feladatai közé tartozik a programok szervezése, és a táncosok oktatása. A tánc mellett kiemelten fontos az éneklés. Budaörs nagyon sok, tehetséges énekhanggal rendelkező táncost tudhat magáénak: „Vannak nagyon jó énekeseink itt Budaörsön is. Az Országos Népdaléneklési Versenyen, ami a mi vetélkedőnket követően lesz a Néprajzi Múzeumban, a  tagjaink közül is voltak arany minősítésű győztesek.” A kiválóságok közül kiemelte: „Kovács Katalint, aki a mi táncosunk is, és ő egyben egy kiváló énekes is. Rajtunk kívül még az Óbudai Népzenei Iskolában is énekel, és számos környékbeli tagunk is van akik szintén kiváló eredményeket értek el. Van egy nagyon jó oktatónk is, ő Havay Viktória, aki népdaloktató. Most jutott be a Fölszállott a páva döntőjébe és a Népművészet Ifjú Mestere díjat is most szerezte meg.”

Egy versenyhez hozzátartozik az eredményhirdetés, ami pedig a zsűri feladata. Tündik Tamás véleménye a versenyzésről: „nem szeretem a versenyeket, mert a  néptánc nem erre való. Ezért mi még nem is szerveztünk egyszer sem versenyt. Mi inkább találkozókat szervezünk, ahol bemutatókat énekelnek, és mindenkit a képességéhez mérten kiemel a zsűri, és valamilyen kategóriában kapnak jutalmat vagy díjat.” Ezzel ellentétben minden versenynek megvannak a maga szabályai, saját szempontjai, melyeket figyelembe kell venni az eredményhirdetés során: „Ezeket a szempontokat a zsűri figyelembe veszi, és “több szem többet lát” alapon mindenki hozzáteszi a maga tudását. Pontozásos rendszer szerint értékelünk, ahol körülbelül 4-5 zsűritag pontoz. Ezt összesítjük, megbeszéljük, és ebből kialakul egy sorrend. Ez nyilván szubjektív, de ennél jobbat egyelőre mi sem tudtunk kitalálni.” Mivel minden résztvevő külön-külön is nagyon fontos a versenyszellem enyhítése érdekében, sok a szöveges értékelés és pozitív megjegyzés a versenyzés során és utána is.

Tündik Tamás 1973 óta néptáncol, a táncházmozgalom első hullámával sikerült bekapcsolódnia ebbe a légkörbe, melynek azóta is rabja. A tánccal együtt jár az ének is, erre akkor ébredt rá, amikor oktatni is kezdett: „a táncot nem lehet önmagában tanítani, ezért az összes többi ágát próbáltam összegyűjteni, és így próbáltam képezni magamat. A cél az, hogy a gyerekeknek minél szélesebb skáláját tudjuk nyújtani az órán a népművészetnek.”

A tánc megtanulása nincsen életkorhoz kötve, ennek bizonyítéka: „2-3 évvel ezelőtt bejött hozzánk egy 62 éves ‘fiatalember’, aki előtte rock and roll táncot tanult, majd elkezdett velünk járni táncházba. Később egy idősebb senior csoportban rész vett a munkában is. Két évvel később fellépett velünk, és most is kiválóan táncol.

Nem számít, hogy valaki amatőrként, vagy tánctudással rendelkezik és így kapcsolódik be, mindenki megtalálhatja a maga csoportját, melyben a legjobbat tudja nyújtani. Bármikor érdemes elkezdeni, hiszen, ahogyan Tündik Tamás fogalmazott: „ez egy életre szól.”

 

(Budaörsi Infó, Németh Nóra)

facebook:

2 hozzászólás

  1. […] Tündik Tamás néptáncoktató beszámolt arról, hogy immáron XII. alkalommal rendezik meg a népdalénekes palánták találkozóját Budaörsön, amelynek egyik helyszínéül a Jókai Mór Művelődési Központ szolgál. A Tündik Tamással készített interjúnkat is megtekinthetik olvasóink itt. […]

  2. […] Tündik Tamás néptáncoktató beszámolt arról, hogy immáron XII. alkalommal rendezik meg a népdalénekes palánták találkozóját Budaörsön, amelynek egyik helyszínéül a Jókai Mór Művelődési Központ szolgál. A Tündik Tamással készített interjúnkat is megtekinthetik olvasóink itt. […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.