Budaörs – Szakácsversenyt hirdetett a Külügyminisztérium

Szakácsverseny keretében keres séfeket négy diplomáciai kirendeltségre a Külügyminisztérium; a Budaörsön Gasztronómia és diplomácia címmel tartott hétfői megmérettetés győztesei a genfi, a hágai, az oslói, illetve az ottawai magyar nagykövetség szakácsai lehetnek.

 

 

A Külügyminisztérium minden területen arra törekszik, hogy felkészült munkatársak képviseljék Magyarországot külszolgálatban, így született a szakácsverseny ötlete – idézte fel a tárca személyügyi főosztályvezetője.

Szabó Stefánia elmondta, tavaly a Magyar Konyha gasztronómiai magazin segítségével már szerveztek egy szakácstréninget a magyar nagykövetségeken dolgozó séfek számára, idén pedig már versenyt is hirdettek négy külképviselet szakács munkakörének betöltésére.
Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: az étkezések a diplomáciai munka fontos eseményei, így a gasztronómia, a gasztrodiplomácia erősen kötődik az országimázshoz. “Az ország is bemutatkozik azon keresztül, hogy milyen a felszolgálás, az étkészlet, és hogy mi van a tányérban egy diplomáciai fogadáson” – mutatott rá.

Az államtitkár saját tapasztalatairól is szólva elismerte, ezen a téren még “van hová fejlődnünk, de legalább elindultunk az úton”. Hozzátette: Magyarországnak kötelessége megmutatni nagyszerű gasztronómiáját a világ számára.

Győri Enikő felidézte, hogy Magyarország soros uniós elnöksége idején kiemelt figyelmet fordítottak a legkiválóbb magyar ételek és borok bemutatására, és Gál Helga sommelier szervezésében azóta minden évben pályázat keretében választják ki a Külügyminisztérium borait. A tárca tervei szerint mostantól hasonló megmérettetések keretében döntenek a nagykövetségi szakácsokról is – fűzte hozzá.

A főzőverseny zsűrijében Cseh János séffel együtt helyet foglaló Molnár B. Tamás gasztronómiai szakíró és Ruprecht László séf közölte: a résztvevőknek pontyból kellett egy előételt, illetve tanyasi csirkéből egy főételt készíteniük, míg zöldségekből köretet összeállítaniuk, a bírálók ezek alapján fognak értékelést adni.

Szabó Stefánia az MTI kérdésére elmondta, a versenyen nyolcan indultak, míg négy pályázó jelenleg is külföldön dolgozik, így tizenkét jelentkező közül fogják kiválasztani a négy nagykövetség szakácsait.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.