MSZP: a jogállam maradékát próbálja felszámolni a miniszterelnök

Az MSZP felszólítja a miniszterelnököt, hogy ne a jogállam maradékának felszámolásával próbálja kiharcolni csapatának a hosszabbítást.

 

Steiner Pál, az MSZP országgyűlési képviselője így reagált arra, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdán bejelentette: az Alkotmánybíróságot (Ab) érintő több változtatást is javasol a Fidesz elnöksége. E szerint a jövőben a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke is fordulhatna a testülethez, továbbá erősítenék az Ab munkájának nyilvánosságát, valamint felülvizsgáltatnák a korábbi Ab-állásfoglalásokat.

Steiner Pál szerint a “krónikus sikertelenségben és pozíciómániában szenvedő Fidesz pánikszerű sikerkommunikációval és a jogállami intézmények korlátozásával igyekszik bebetonozni hatalmát. A fékek és ellensúlyok demokratikus intézményrendszerét félázsiai módra felrúgó Orbán-rezsim tovább szűkítené az Alkotmánybíróság mozgásterét: most épp a rendszerváltás utáni bírósági döntések figyelembe vételétől tiltaná el a testület tagjait” – ismerteti.

“Akár tervezi a Fidesz jogállam totális felrúgását, akár nem, egy dolog világos: Orbán Viktor ma már a jobboldali meggyőződésű, de nem a diktatúrák alkotmányfelfogását valló bíróktól is félti a hatalmát, s csak az olyan lakájjogászok mellett tart ki, mint legújabb a javaslatot is jegyző Pokol Béla” – fogalmaz Steiner Pál.

Véleménye szerint a hatalomtól független bírói ítélkezés alkotmányos alapelvének ilyetén felrúgása ugyanakkor már az Ab funkciójának megszüntetésével érne fel.

Mint írja: tegyük fel, hogy a Fidesz egy nap Alaptörvényébe foglalja, hogy “Magyarország hivatalos közlekedési eszköze vízibicikli”. E naptól kezdve az Ab minden gyalog, autóval, vagy hagyományos kerékpárral közlekedő magyar állampolgárról ki kell mondja, hogy alkotmányellenesen jár el – vélekedik a politikus.

Szerinte az önkéntes szolgálatot teljesítő pártkatonák és a lakájmédia által futószalagon gyártott hazugságok a bukott rezsimek legfeltűnőbb ismertetőjegyei. Azonban a valósággal köszönőviszonyt sem ápoló sikerpropagandára Magyarország a tényekkel ellentétben ma már nem kíváncsi – fogalmaz a közleményben.

“Habár az Ab jogkörének újabb csorbítása csupán a Fidesz hatalomvágyának újabb bizonyítéka lenne, felszólítjuk Orbán Viktort, hogy ne a jogállam maradékának felszámolásával próbálja kiharcolni csapatának a hosszabbítást! Az elmúlt közel három év példátlan gazdasági kudarca után ez már úgyis hiába való próbálkozás lenne. Itt az idő, hogy végre Orbán Viktor is belássa: a demokratikus normák erőszakos felrúgása olyan példátlan mellélövés, amely után – bíróvegzálás ide vagy oda – egész biztosan kirúgás következik” – zárul Steiner Pál közleménye.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.