Lengyelország és Románia csatlakozna a cseh-szlovák-magyar árampiachoz

Csatlakozni készül Lengyelország és Románia a közös cseh-szlovák-magyar árampiachoz – közölte a magyar rendszerirányító, a MAVIR szerdán.

 

A közlemény szerint január 28-án Budapesten találkozót tartottak, amelyen az érintett országok nemzeti energiaszabályozó hatóságai, az átviteli rendszerirányítók és a szervezett piaci engedélyesek képviselői a már összekapcsolt másnapi kereskedésű szervezett piacok körének bővítéséről tárgyaltak.

A találkozón a felek megerősítették a szoros együttműködésre és a közös szemléletmód kialakítására irányuló szándékukat. Megegyezés született egy közös projekt indításáról, amelynek célja a hatékonyan működő piacintegráció lehetőségeinek felmérése és a megvalósítás formájának kiválasztása.

A cseh-szlovák-magyar összekapcsolt villamosenergia-piac tavaly szeptemberben indult. Az együttműködés bővítése a jelentkező szomszédos országokkal ésszerű lépés az európai belső villamosenergia-piac kialakításához vezető úton – emeli ki a közlemény.

A piacok összekapcsolása a határkeresztező kapacitások jobb kihasználását és a napi export-import lehetőségek megkönnyítését teszi lehetővé. Az összekapcsolt szervezett piacok előnye a megnövekedett ellátásbiztonság, a nagyobb likviditást és a kisebb áringadozás – hangsúlyozza közleményében a MAVIR.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.