A Torkos Csütörtökön 840 étterem várja a vendégeket

Összesen 840 étterem csatlakozott a Magyar Turizmus Zrt. Torkos Csütörtök akciójához, melynek keretében január 31-én féláron kóstolhatják meg a vendégek a résztvevő éttermek menüit.

 

Aki nem éri be egy estényi torkoskodással, a torkos csütörtököt követő hétvégére 100 szálláshely ajánlatai között válogathat a www.itthon.hu internetes oldalon. A Torkos Szállásajánlatok menüpont alatti akciók között találhatók 10-50 százalékos árkedvezmények, illetve a lefoglalt szálláshoz kapcsolódó ajándékszolgáltatásokat – olvasható a Magyar Turizmus Zrt. közleményében.

Az akcióban részt vevő vendéglátóhelyek közül sok esetében már a foglalás kezdetekor szinte azonnal beteltek a férőhelyek, de számos újonnan csatlakozott étterem, pizzéria, kávézó vár felfedezésre a www.torkoscsutortok.hu oldalon.

Csaknem 150 vendéglátóhely jelezte, hogy valamilyen formában meg is hosszabbítja az akciót. A hosszabbítás részleteiről az éttermeknél lehet érdeklődni, de a hosszabbítók listája a www.itthon.hu oldalon is megtalálható.

Az akcióhoz a MÁV-START Zrt. idén is csatlakozik A vasúttársaság az étkezőkocsikban 50 százalékos kedvezménnyel várja mindazokat, akik ezen a napon nemcsak az utazásukhoz, hanem gasztronómiai kirándulásukhoz is a vasutat választják.

A MÁV-START csütörtökön tizennyolc nemzetközi járat étkezőkocsijában várja utasait, akik számára a vasúttársaság ötven százalékos kedvezményt nyújt az ételek és egy választott ital árából. Az engedmény az Utasellátó által üzemeltetett étkezőkocsikban, az érintett vonat magyarországi szakaszán vehető igénybe akár belföldi vagy akár nemzetközi utasként.

A nemzetközi forgalomban közlekedő étkezőkocsikban az akció napján Budapest-Keleti pályaudvarról Hegyeshalom, Hidasnémeti, Lőkösháza, Stúrovo (Párkány) és Biharkeresztes határállomásokig vehető igénybe a kedvezmény.

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző “regélő hétfő” vagy a “farsang farkát” jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkos csütörtök. Ekkor annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük, ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás “kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

A magyar gasztronómiát népszerűsítő akcióra viszont idén kivételesen nem a hamvazószerdát követő csütörtökön kerül sor, mivel az épp – az étterembe járás szempontjából szintén népszerű – Bálint-napra esik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.