A pénz boldogít a leginkább

A pénz boldogít a leginkább, legalábbis a talált pénz: jobban, mint a hancúrozás egy kutyakölyökkel vagy egy mosolygó csecsemő látványa – erre jutottak egy brit felmérés készítői.

 

A Londoni Egyetem kutatói 80 ember agyi aktivitását mérték, miközben különféle dolgokat végeztettek velük, és kérdéseket tettek fel nekik. Örömük intenzitását 100-as skálán osztályozták. Az első helyen a pénztalálás végzett: egy gazdátlan 10 fontos bankjegyre hagyták rábukkanni az alanyokat. Nyolcvanhárom pontos lett ez az élmény, míg a kutyakölyök simogatása 68, a mosolygó csecsemők képének látványa pedig csak 51 pontot ért el az agyi reakciók alapján.

A bankjegynek nemek szerinti lebontásban a férfiak tudtak örülni jobban: ők 90 pontot értek el, míg a nők 80-at.

Az alanyokat nemcsak jó, hanem rossz élményekkel is tesztelték. A legborzalmasabbnak, mínusz 56 ponttal a hamis hegedülés hallgatása bizonyult. A rothadt fogak látványa és a csecsemőbőgés holtversenyben mínusz 38 pontot kapott.

Az egész vizsgálódást egy csokoládégyár végeztette és pénzelte. A csoki 65 pontot kapott a skála pozitív tartományán.

Az alanyoknak feltett kérdések alapján vizsgálták általános elégedettségüket is életükkel. A szint a nőknél magasabb, átlagosan 66 pontos, míg a férfiaknál 58 – adta hírül a The Mirror című brit lap.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.