Új társasági jogi szabályok a Ptk. tervezetében

A korlátolt felelősségű társaságoknál is lehetővé válik a testületi ügyvezetés kialakítása az egyéni, tisztségviselői vezetés helyett – egyebek mellett ez az új előírás is bekerült a gazdasági társaságok új szabályai közé, amelyek a jövőben a Polgári törvénykönyv (Ptk.) részei lesznek – közölte a DLA Piper nemzetközi jogi iroda az MTI-vel.

 

A tervezet a társaságok tagjaira bízza, hogy milyen széles hatáskört telepítenek e testülethez, a taggyűlés és az ügyvezető közé. Ez a regionális és multinacionális cégek számára lehet fontos, mivel lehetővé teszi, a cégcsoport helyi és külföldi vezetése közötti döntési jogosítványok optimális elosztását.

A zártkörű részvénytársaságok esetében a tervezet eltörli a pénzügyi segítségnyújtás tilalmát. Jelenleg a részvénytársaságok nem nyújthatnak kölcsönt, illetve nem adhatnak biztosítékot az általuk kibocsátott részvények harmadik személyek általi megszerzéséhez. Ez a korlátozás a gyakorlatban a hitelből finanszírozott vállalatfelvásárlásokat nehezíti, mivel meggátolja, hogy a felvásárolandó társaság eszközeire biztosítékként tekinthessen a finanszírozó.

Hátrányosnak tartja az ügyvédi iroda az új szabályok közül azt, amely szerint ha egy szerződő fél biztos akar lenni abban, hogy partnerét kötni fogja a megállapodás, akkor ehhez nem elegendő a vezető tisztségviselő cégjegyzési jogát ellenőriznie. Emellett a cégnyilvántartásból elérhető társasági dokumentumokat is át kellene vizsgálnia. Ennek célja annak megállapítása, hogy a vezető tisztségviselő képviseleti jogát a társasági szerződés nem köti-e valamilyen feltételhez, illetve, hogy ez a feltétel teljesült-e.

Mindez nemcsak körülményessé tenné az ügyletkötéseket, de a részvénytársaságok és a korlátolt felelősségű társaságok esetében még európai uniós irányelvbe is ütközik – áll a közleményben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.