Milos Zeman lesz a Cseh Köztársaság új elnöke

Milos Zeman korábbi szociáldemokrata kormányfő lesz a Cseh Köztársaság új elnöke.

 

A csehországi első közvetlen államfőválasztás 2. fordulójában a választókerületek több mint 99,9 százalékában leadott voksok összeszámlálása után Zeman támogatottsága 54,8 százalékos, Schwarzenbergé pedig 45,2  százalékos volt. A választási győzelemhez a második fordulóban a szavazatok egyszerű többségének a megszerzése kellett. Milos Zemant a Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) parlamenten kívüli párt indította az elnökválasztáson.

“Ígérem, hogy mint közvetlenül a lakosság által megválasztott elnök, az ország összes állampolgárának a hangja leszek” – jelentette ki Zeman a választások utáni első sajtótájékoztatóján.

“Az alsó tízmillió polgár elnöke akarok lenni, s nem a társadalmon élősködő, a társadalom vérét szívó maffiáé” – szögezte le az újonnan megválasztott cseh államfő.

A választás eredményét illetően úgy fogalmazott, hogy a tízszázalékos különbség “sokatmondó”. Ami a kampány hangnemét illeti, azt mondta, hogy az nem lépte túl az elfogadhatóság határait. A jövőben  Zeman mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a választási küzdelemben megosztott társadalmat egyesítse.

“Eddig a Sparta és a Slávia (a legnépszerűbb cseh focicsapatok) játszott egymás ellen, de most már a Cseh Köztársaság csapatában kell együtt küzdenünk” – hangsúlyozta.

Több kérdésre válaszolva ismételten elfogultsággal vádolta meg a cseh újságírókat, mert többségük Schwarzenberg oldalán volt, s annak támogatására hívott fel. Szerinte ez amatőrizmus, amit egy jó újságírónak és újságnak nem lenne szabad elkövetnie.

Közölte azt is, hogy első külföldi útja Szlovákiába fog vezetni.

Schwarzenberg sajtóértekezletén gratulált Zemannak a győzelemhez, s kijelentette, hogy a választást “az utóbbi napok hazugságai döntötték el”, a tízszázalékos különbség ennek a következménye. Szerinte vereségében nagy szerepet játszott az, hogy Zemanék bevitték a kampányba a Benes-dekrétumokat, és a témát igyekeztek kijátszani ellene. “Nyilatkozataimat elferdítve idézték és hamisan értelmezték” – hangsúlyozta Schwarzenberg, aki megtartja külügyminiszteri tisztségét a kormányban.

A választási részvétel 58 százalék körül mozog, ami magasnak tekinthető. Az első fordulóban a részvételi arány 62 százalékos volt.

Az első fordulóban, ahol még kilenc jelölt közül lehetett választani, Zeman és Schwarzenberg kapták a legtöbb szavazatot, egyaránt megközelítőleg 25 százalékot.

Szakítva a csehszlovák, illetve a cseh hagyományokkal, ezúttal már nem a parlament, hanem közvetlenül a lakosság választotta meg Václav Klaus jelenlegi köztársasági elnök utódját. Klaus mandátuma március 7-én jár le. Az új köztársasági elnök hivatali beiktatására március 8-án kerül sor.

 

 

Vezető politikusok véleménye a cseh elnökválasztásról


Nem hozott meglepetést, a várt eredménnyel zárult a cseh államfőválasztás második, döntő fordulója – állítják a cseh politikusok és közéleti személyiségek.

 

“Zeman megválasztásával az igazság és a szeretet győzedelmeskedett a hazugság és a gyűlölet felett” – kommentálta Zeman sikerét Václav Klaus államfő. Leszögezte: büszke a cseh nemzetre, amely nem hagyta magát befolyásolni a média “hihetetlen ellenkampányától”. Klaus, aki jelenleg egy konferencián Chilében tartózkodik, a cseh rádiónak nyilatkozott. Az államfő azt mondta sosem rejtette véka alá, hogy Zemant támogatta, és örül a sikerének. “Zeman győzelme nagy elégtétel mindazoknak, akik a Cseh Köztársaság javát akarják” – mondta Klaus, aki korábban több ízben arról beszélt: nem biztos abban, hogy Karel Schwarzenberg Csehország érdekeit tekinti elsődlegesnek.

“Milos Zeman standard politikus, aki standard politika pályán játszik” – jelentette ki Petr Necas miniszterelnök, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, aki telefonon azonnal gratulált Zemannak választási győzelméhez. Közölte: megegyezett Zemannal, hogy még hivatalos beiktatása előtt találkoznak, és megbeszélik a szükséges ügyeket, tennivalókat.

A kormányfő hangsúlyozta: az új elnöknek egyik legelső teendőjeként be kell temetnie azokat az árkokat, amelyek a társadalomban keletkeztek a közvetlen elnökválasztás kapcsán.

Hasonló gondolatot fogalmazott meg Karolina Peake, a kormány alelnöke, a legkisebb koalíciós párt, a Liberális Párt (LIDEM) elnöke is. “Bízom abban, hogy a társadalmat egyesítő és pártokon felülálló elnök lesz” Zeman – nyilatkozta Peake.

Az elnökválasztás eredménye a kormánykoalíció veresége és a kormány legitimitásának újabb megkérdőjelezése – nyilatkozta Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke. Bízik abban, hogy Zeman közmegelégedésre fogja betölteni tisztségét, és segít megtisztítani Csehországot a korrupciótól. A jelenleg legnépszerűbb cseh politikai párt elnöke úgy vélte, hogy a közvetlen elnökválasztás jó lépés volt, és a polgárok nagy aktivitása hozzájárult a demokrácia megerősítéséhez az országban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.