Az emlékezés segíthet, hogy a holokauszt szörnyűsége ne ismétlődhessen meg

A tiszta és emelkedett emlékezés segíthet abban, hogy olyan szörnyűség, mint a holokauszt, ne ismétlődhessen meg soha többé – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét záróeseményén, a keresztény-zsidó imanapon vasárnap a Budapest-Terézvárosi Avilai Szent Teréz Plébániatemplomban.

 

A bíboros úgy fogalmazott: “Különös öröm az, hogy itt most a különböző keresztény közösségek tagjai együtt lehetnek az idősebb testvér képviselőivel, erősítve ezzel egymás között is az összetartozás felismerését”, amire nagy szükség van, “ezért is tartja ma a holokauszt emléknapját szerte a világon sok ország”.

Erdő Péter hozzátette: az Újszövetségben is megjelenik a felebarát, az irgalmas szamaritánus, a másként hívő, aki mégis segít, “és megjelenik a tékozló fiú esete is, az elbitangolt fiatalabb testvér meg a méltatlankodó idősebb, akiket az édesapa össze akar békíteni a találkozás örömünnepén”.

Rámutatott: “Ha mi, keresztények keressük azt, ami bennünket összeköt, vissza kell térnünk a közös alaphoz, (…) Názáreti Jézus személyéhez. Ha hozzá visszatérünk, akkor visszatalálunk népéhez is, mert nem ismerhetjük meg (…) őt, ha nem vesszük komolyan kapcsolatát népével, népének hitével és a szövetséggel”.

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi felhívta a figyelmet arra: a Szentírás törvénye megköveteli az özvegy, az árva, a gyenge és az elesett emberek védelmét és segítségét, és “megparancsolja nékünk a felebarát szeretetét”. Megjegyezte: lehetnek az élet kérdéseiben más nézeteink, de “nem lehetnek ellenséges nézetei egy haza fiainak és egy föld polgárainak”.

Schweitzer József kiemelte: “Isten előtt alázattal kell járnunk”, mert “mindnyájan az ő esendő gyermekei vagyunk”. Hozzátette: Isten a maga képmására teremtette az embert, ezért “minden emberen meg kell látnunk Isten arca hordozóját”. Meg kell tartani a törvényt, szeretni kell az igazságot és alázattal kell járni Isten előtt – jegyezte meg.

A szertartáson részt vett Lackner Pál nyugalmazott evangélikus tábori püspök, Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Csernák István metodista szuperintendens, Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház unióelnöke, Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke, Kalota József, a Konstantinápolyi Ortodox Patriarchátus érseki vikáriusa, Székely János, esztergom-budapesti segédpüspök, Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára és Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának tanácsosa.

Az idei ökumenikus imahét bibliai mottója az ószövetségi Mikeás prófétától származó idézet: “… mit kíván tőled az Úr!” volt.

Az idei egyetemes imahét anyagának eredeti vázlatát az Indiai Keresztény Diákmozgalom készítette az Összindiai Katolikus Egyetemi Szövetséggel és az Indiai Ökumenikus Tanáccsal egyetértésben. A végső szöveget az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Ma már szerte a világban és az ország szinte minden településén ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a hívők egységéért az imahét idején a különböző felekezetű gyülekezetek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.