Európa-szerte egyre több az influenzás beteg

Európa-szerte egyre több a beteg, már tizenhárom ország jelentett földrajzilag kiterjedt influenzajárványt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán.

 

Mint írták: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 26 ország megbetegedési statisztikái alapján készített jelentése azt mutatja: stabilan tartja magát az influenza Európában.

Január 14. és 20. között 17 európai ország számolt be arról, hogy növekedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Öt nyugat-európai államban azonban már csökkenni kezdett az esetszám – tették hozzá.

A figyelőszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntően továbbra is az influenza A(H1)pdm09, az influenza A(H3) és az influenza B(Yamagata) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez a három törzs található meg az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában is – írta az ÁNTSZ. Kiemelte, hogy “aki most kéri a védőoltást, annak még mindig jó esélye van arra, hogy elkerülje az akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést”.

Az Országos Epidemiológiai Központ szerdai, legfrissebb jelentése szerint Magyarországon még nincs országos járvány. A fővárosban és 14 megyében emelkedett, 4 megyében csökkent és egy megyében nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.