Orrfacsaró bűz Franciaországban

Több napig eltarthat annak a kellemetlen szagú gáznak a semlegesítése, amely két napja szabadult ki Franciaországban egy roueni vegyi gyárból. Az egészségre nem veszélyes anyagnak a bűzt okozó merkaptán koncentrációja azonban már jelentősen csökkent – közölték szerdán az illetékes francia hatóságok.

 

Közigazgatási és büntetőügyi eljárás is indult annak megállapításra, hogy a fővárostól 120 kilométerre északnyugatra fekvő Rouen olajszármazékokat előállító Lubrizol nevű gyárából miként szabadulhatott ki a merkaptán gáz, amelynek orrfacsaró bűzét kedden Párizstól Anglia déli részéig lehetett érezni. A roueni ügyészség emberi élet veszélyeztetésének gyanújával indított nyomozást. Helyszíni látogatását követően Delphine Batho környezetvédelmi miniszter szerdán a nemzetgyűlésben elmondta: 10,4 tonna anyagot már sikerült semlegesíteni, ami a teljes mennyiség harmadát jelenti. A teljes semlegesítés azonban eltarthat “egy ideig” – jelezte a miniszter.

A semlegesítés – amelynek során nátriumos vízzel keverik össze a merkaptánt – rendben zajlik – közölte szerdán a prefektúra. A Rouenban hétfőn este szétterjedt bűzt szerdán már nem lehetett érezni, a merkaptán koncentrációja az üzem kéményének nyílásánál a kiszabaduláskor mért 80 ppm koncentrációról szerda reggelre 20 ppm-re esett vissza.

A közlekedési korlátozásokat az üzem körül kedden este feloldották.

Rouenban a környezetvédelmi miniszter azt mondta, hogy a baleset hátterében “feltehetően hanyagság vagy hiba okozta vegyi reakció” áll, de az még nem állapítható meg, hogy “emberi tévedés vagy technológiai probléma” történt-e.

Az egészségügyi minisztérium kedden azt közölte: egy “váratlan” reakció miatt előző este kiszabadult gáz semmilyen veszélyt nem jelent a lakosság egészségre. A roueni üzemben, amely a Warren Buffett befolyásos amerikai üzletember érdekeltségébe tartozó Berkshire Hathaway holdinghoz tartozik, a termelést a francia hatóságok döntése nyomán hétfőn este leállították.

A hétfőn este kiszabadult merkaptán gázfelhő a széljárás miatt keddre virradóra érte el Párizst, illetve a környékbeli településeket, ahol a lakók fejfájásra és hányingerre panaszkodnak. A megfordult széljárás miatt kedd délután viszont Anglia déli partjait is elérte a brit sajtóban csak “francia bűzbombának” nevezett gázfelhő, ami miatt Franciaországban égtek a segélyhívó telefonvonalak, az aggódó franciák a bűz eredete felől érdeklődtek a tűzoltóságnál és a mentőknél.

A merkaptán gázoknak rendkívül kellemetlen, szinte kibírhatatlan szaguk van, és már kis mennyiségben is átható bűzt okoznak. Az egészségre kis mennyiségben ártalmatlanok, nagy mennyiségben belélegezve szédülést, fejfájást és hányást okoznak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.