Férfi kézilabda-vb 2013 – Nem jutott a négy közé a magyar csapat

A negyeddöntőben búcsúzott – és a nyolcadik helyen zárt – a hősiesen küzdő magyar férfi kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon, miután 28-26-ra kikapott a legutóbbi vb-n ezüstérmes, Európa-bajnok dán csapattól.

 

Rossz kezdés és még rosszabb folytatás után a skandinávok 5-1-re, majd 13-5-re elhúztak, és a szünetig alig sikerült faragni a tetemes hátrányból. A folytatásban már jobban játszott a magyar csapat, fokozatosan csökkentette hátrányát, de nem jött össze a fordítás.

Az olimpiai negyedik helyezett magyarok a nyolc közé kerüléssel teljesítették az elvárást, és őrzik helyüket a világ legjobbjai között.

A dánok a címvédő francia és az olimpiai bronzérmes horvát csapat párharcának győztesével találkoznak a pénteki elődöntőben. A másik ágon a házigazda spanyolok mérkőznek a szlovénokkal.
Negyeddöntő:
Dánia-Magyarország 28-26 (18-11)
——————————-
gól: Lindberg 10/2, Eggert 5/1, Toft-Hansen 3, Sondergaard 3, Markussen 2, Noddesbo 2, M. Hansen 2, Mollgaard 1, illetve Nagy L. 8, Nagy K. 4, Császár 4/3, Harsányi 4/2, Mocsai 2, Lékai 2, Szöllősi 1, Iváncsik 1
A dánok eddig nem szenvedtek vereséget a vb-n, a magyarok a spanyoloktól és a horvátoktól is kikaptak, de a lengyeleket a nyolcaddöntőben parádés játékkal győzték le. A két csapat előző mérkőzését, a londoni olimpián a skandinávok nyerték két góllal.

Az esélyesebb dánok tekintélyt parancsoló ütközésekkel kezdtek védekezésben, ennek eredményeként az első hat magyar kísérlet kimaradt. A Mocsai-együttes a 8. percben szerezte első gólját, előtte pedig Tatai háromszor nem tudott védeni. A dánok védőfala rendkívül hatékonyan zárt, kapusuk, Landin pedig nem hibázott, így aztán a 14. percben, ötgólos hátrányban a magyar kapitány időt kért.

Állandósult a különbség, majd amikor Szöllősit kiállították, 13-5-re módosult az állás. Tatait Mikler – a lengyel meccs egyik hőse – váltotta, és megfogta Eggert büntetőjét. A dán először rontott hetest a tornán. Schuchot is kiküldték, ám ekkor Lékai vitt új színt a játékba. Végül a magyarok egy híján annyit gólt kaptak az első félidőben, mint a nyolcaddöntőben összesen.

A térfélcsere után egy 4-1-es rohammal kezdtek a magyarok, aztán lassan rendezték soraikat a továbbra is magabiztosabb dánok, de Toft-Hansent kiállították Nagy Kornél elleni csúnya lökéséért. A 40. percben sikerült 21-18-ra feljönni, ezért időt kért az ellenfél szakvezetője.

A magyaroknak volt labdájuk a “mínusz kettőhöz”, de Landin védett. Folytatódott a kemény csata, egyre több lett a kiállítás.

Szűk negyedórával a vége előtt 25-20 volt az északiaknak, majd Green-Krejberg lélektanilag fontos pillanatban kivédte Harsányi hétméteresét, ráadásul a szlovén bírópáros néhány ítélete is megkérdőjelezhető volt.

Lindberg és Nagy László gólpárbajának eredményeként 26-23-ra módosult az állás, majd Császár értékesített büntetőjével kétgólosra csökkent a különbség. Markussen büntetése alatt Nagy László gólja 27-26-ot ért, ám Mollgaard a balszélről végleg eldöntötte a továbbjutást.

A magyarok eddig csak 1986-ban és 1997-ben jutottak a legjobb négy közé, előbbi alkalommal a második, utóbbi esetben a negyedik helyen zártak. Most a dánokon nem sikerült túljutniuk, és a vb-n korábban elért eredményeik alapján sorolták be őket a nyolcadik helyre.

A dánok sorozatban a negyedik vb-n kerülnek a legjobb négy közé.

“Az első félidőben sajnos nem tudtuk azt a határozott, kemény játékot hozni, amit elvártunk maguktól – kezdte értékelését Mocsai Lajos szövetségi kapitány. – Sokat hibáztunk, és főleg a szélekről sok gólt kaptunk. Így aztán a folytatásban kevesebb cserével több rizikót kellett vállalnunk. Visszajöttünk a meccsbe, volt labdánk az egyenlítésre, de nem éltünk a lehetőséggel. Kettős érzés kavarog bennem, mert a második félidőben visszakapaszkodtunk, de végül kikaptunk.”

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.