Cégmódosítások – A ‘kötelező’ bírság akár 900 ezer forint is lehet

A 2012. március 1-jén hatályba lépett jogszabályi változások következtében minden Magyarországon bejegyzett cégnek el kell végezni a következő ‘kötelező‘ cégmódosításokat 2013. február 1-jéig.

 

– A cég székhelyére, telephelyére, fióktelepére vonatkozó, a tulajdonos(ok) által kiállított hozzájáruló nyilatkozatot kell benyújtani, miszerint a cég jogosult használni az ingatlant székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként (befogadó nyilatkozat).

– A társaságban bármilyen jogviszonyban szereplő‘ magánszemélyek születési helyét és idejét be kell jelenteni a cégbíróságnak és a társasági szerződésbe bele kell foglalni, valamint a cégjegyzékbe be kell jelenteni minden személy adóazonosító jelét, adószámát (ha ez még nincs benne).

– A társaságban bármilyen jogviszonyban szerepő (tag, ügyvezető, részvényes, cégvezető stb.) külföldi társaságok, magánszemélyek részére újra kötelezően (magyarországi lakcímmel, székhellyel rendelkező) kézbesítési megbízottat kell kinevezni, aki nem lehet a társaság ügyvezetője.

– Ha a változás kizárólag a fenti adatokban történik úgy a módosítási kérelem illeték és közzétételi díj mentes.

Javasolt a kötelező módosítás nyújtotta alkalommal az egyéb szükséges módosításokat is megtenni!

Fontos információ, hogy a jogalkotó kötelezővé tette a cégbíróságok számára a késedelmes adatbejelentés megbírságolását (a bírság 50-900 ezer forintig terjedhet).

A kötelező cégmódosítások elmulasztása esetén a ‘kötelező’ bírság akár 900 ezer forint is lehet!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.