Változott az egyéni vállalkozók átalányadózása

Módosult az átalányadó választásra jogosultak köre január elsejével – derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

 

A magánszemély a vállalkozói jövedelem szerinti adózás helyett adóévenként az adóév egészére, munkaviszony mellett is választhatja az átalányadózást, ha az átalányadózás megkezdését közvetlenül megelőző adóévben az egyéni vállalkozói bevétele nem haladta meg a 15 millió forintot, és az adóévben sem haladja meg. A választás egyéb feltételei nem változtak.

Az az egyéni vállalkozó, akinek a tevékenysége az adóév egészében kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti kiskereskedelmi tevékenység, az előzőektől eltérően akkor választhatja az átalányadózást, ha az átalányadózást közvetlenül megelőző adóévben vállalkozói bevétele nem haladta meg a 100 millió forintot, és nem áll munkaviszonyban.

A tevékenységét kezdő egyéni vállalkozónak a bejelentkezéskor kell bejelentenie az átalányadózás választását. A már működő vállalkozás esetében az átalányadózás választásának vagy megszüntetésének bejelentésére az előző évről szóló bevallás nyilatkozat részében van lehetőség, amelynek határideje február 25.

Az átalányadózásra való jogosultság megszűnik bármely feltétel hiányában, továbbá, ha a magánszemély nem teljesíti a számlaadási (nyugtaadási) kötelezettségét. Az átalányadózás megszüntetését, illetve a jogosultság megszűnését követően az egyéni vállalkozó csak akkor választhatja újra az átalányadózást, ha a megszüntetés évét, illetve a jogosultság megszűnésének évét követően legalább 4 adóév eltelt.

A bevétel meghatározása az Szja-törvény 4., valamint 10. számú mellékletében foglaltak szerint történik. A bevételt kedvezményekkel csökkenteni nem lehet. A jövedelem a bevételből az egyes tevékenységek szerinti százalékban meghatározott költséghányad (Szja tv. 53.§) levonásával állapítható meg.

Ha az egyéni vállalkozó évközben nyugdíjba megy, tehát az adóév egy részében kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül, az egész évben továbbra is alkalmazhatja a tevékenységre irányadó magasabb költséghányadot. Minden más esetben, ha a magánszemély tevékenysége év közben oly módon változik, hogy az alkalmazottnál alacsonyabb költséghányadra lesz csak jogosult, akkor a változást megelőzően keletkezett bevételeire is csak ezen alacsonyabb költséghányadot alkalmazhatja.

Az átalányadózást választó egyéni vállalkozó megállapított jövedelme az összevont adóalap részeként adózik. Az adó mértéke 16 százalék. Az áfa levonási jogát nem érvényesítő átalányadózó vállalkozó csak bevételi nyilvántartást vezet, azaz a pénztárkönyvben csak a bevételi adatokat rögzíti – derül ki a tájékoztatóból.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.