Megjelentek Miskolcon a kanadai kormány plakátjai

Megjelentek a hétvégén Miskolc több pontján azok az óriásplakátok, amelyeken a kanadai kormány arról tájékoztat, hogy megváltozott az észak-amerikai ország menekültügyi rendszere. Már van olyan plakát, amelyet átragasztottak – jelentette az MTI tudósítója szombaton a helyszínről.

 

Kanada magyarországi nagykövetsége négyhetes tájékoztató kampányt indított el ezen a héten Miskolcon, hogy plakátokon, újság- és rádiós hirdetéseken bemutassa az ország új menekültügyi rendszerét. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a borsodi megyeszékhely polgármestere bírálta a külképviseletet a kampány miatt, amelynek a kezdetét szerdára jelentették be. Felháborítónak nevezte, hogy a kampányt csak Miskolcra hirdették meg.

Szerdán még nem, ám szombaton már megjelentek Miskolcon az óriásplakátok a következő szöveggel: “A visszaélések elkerülése érdekében Kanada menekültügyi rendszere megváltozott. Évek helyett akár heteken belül elbírálják a menedékkérelmeket. Gyorsabban hazaküldik az alaptalan menedékkérelemmel érkezőket.” A plakátokon piros alapon kiugratták azt a részt, hogy “gyorsabban hazaküldik”.

A kanadai nagykövetség az MTI megkeresésére korábban azt közölte, hogy a tavaly decemberben életbe lépett változások eredményeként gyorsabb és igazságosabb lett az ország menekültügyi rendszere, ezeket a változásokat akarja bemutatni a Miskolcon négy héten át tartó nyilvános tájékoztató kampány. A külképviselet közleménye szerint a kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a szabályozás változásaira, a helyszíne pedig azért Miskolc, mert “nagyszámú magyarországi menedékkérő arról számolt be a kanadai hatóságoknak, hogy erről a területről érkezett” az országba.

A plakátokon túl az Észak-Magyarország című megyei napilapban még nem jelent meg hirdetés, és az MTI tudósítója helyi rádiókban sem hallott még erről szóló szpotokat, ugyanakkor Miskolc Újgyőri főterén már látni olyan plakátot, amelyet átragasztottak. A plakátok egész felületét kék színű üres lapokkal fedték le.

A kanadai kormány decemberben tette közzé az úgynevezett biztonságos országok listáját, vagyis azon országok lajstromát, amelyekből az ottawai kabinet szerint “normális esetben” nem érkezhetnének menekültek, hiszen általában betartják a jogállamiság szabályait és érvényesítik a jogi garanciákat. Az érintett országok állampolgárainak menedékkérelmét a jövőben nagy valószínűséggel gyorsan visszautasítják. A listán szerepel Magyarország is.

Giró-Szász András kormányszóvivő a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón a kanadai kampányra vonatkozó kérdésre válaszolva szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az ottawai kormány tavaly decemberben egyértelműen biztonságos országnak nyilvánította Magyarországot, és ezzel a deklarációval egyértelművé tette: alaptalannak minősítik magyar állampolgárok menedékjogi kérelmét.

Kitért arra is, hogy a magyar kormány képviselői kapcsolatot tartottak a kanadai nagykövettel ebben a kérdésben, illetve a kanadai bevándorlásügyi miniszter levelet írt a magyar belügyminiszternek, amelyben egyértelműsítette, hogy a magyar romintegrációs lépések kiemelkedőek, és a tervezett kampányt kanadai belső probléma miatt folytatják.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.