Erdélyi zsidó vezető: Magyarországon erősebb az antiszemitizmus, mint Romániában

A marosvásárhelyi zsidó közösség vezetője, Vasile Dub szerint Magyarországon erősebb az antiszemitizmus, mint Romániában.

 

A Mediafax hírügynökség keddi jelentése szerint Vasile Dub egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy mindkét országban létezik antiszemitizmus, ám ez Magyarországon erősebb.

A zsidó közösségi vezető úgy vélte, a magyarországi politikai osztály más úton halad, mint a romániai. Míg Magyarországon jelentős parlamenti párt a Jobbik, Romániában a parlamenten kívülre szorult a Nagy-Románia Párt – tette hozzá. Mindkét párt vezetőjét félelmetes politikusnak minősítette.

Vasile Dub a különbségek közé sorolta, hogy Magyarországon – tudomása szerint – 60 ezres zsidó közösség él, míg Romániában a zsidók száma a hatezret sem éri el. Úgy vélte, a romániai “puhább” antiszemitizmus egyes politikusi nyilatkozatokban nyilvánul meg. Hozzátette, napi rendszerességgel követi mindkét ország televíziós híradóit, és ezek alapján látja a különbségeket.

A zsidó közösségi vezető ugyanakkor azt is elmondta, nem hiszi, hogy a történelem megismétlődhet, s hogy az európai antiszemitizmus jelenlegi formája a második világháború előtti antiszemitizmushoz lenne hasonlítható. Hozzátette, ma a gazdasági válság kínál táptalajt a szélsőséges szervezeteknek.

Vasile Dub szerint Európában mindenütt léteznek szélsőséges szervezetek, csak az a kérdés, hogy az állam miként viszonyul ezekhez. Úgy vélte, a politikai hatalomnak mindenütt az a feladata, hogy törvényeket hozzon a szélsőséges szervezetek visszaszorítására, a kormányoknak pedig végre kell hajtaniuk ezeket a törvényeket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.