Eurovíziós Dalfesztivál 2013 – Visszalépések a magyar válogatóról

Visszalépett Szirtes Edina Mókus, valamint a The (hated) Tomorrow zenekar az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyének elődöntőjében való szerepléstől, mert mindkettejük dala elhangzott már korábban koncerten vagy zenemegosztó portálon.

 

“Értesülve arról, hogy egy, a zenekartól teljesen független személy júniusban feltöltötte az Anyáddal című dalunkat egy zenemegosztó weboldalra, kötelességünknek éreztük, hogy a korrektség jegyében visszalépjünk az Eurovíziós Dalfesztivál 2013-as programjából. A The (hated) Tomorrow tudatosan töltötte fel csak szeptembertől az internetre a dalt, valamint játszani is kizárólag csak ezt követően kezdte. Sajnálattal értesültünk a fejleményről és egyben szeretnénk elnézést kérni ezért a borzasztó kellemetlenségért, amit okoztunk” – indokolta lépését Horváth Balázs, a The (hated) Tomorrow dalának szerzője a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA) pénteken eljuttatott közleményében.

Szirtes Edina Mókus is azzal indokolta visszalépését, hogy dalát más formában, de előadta már koncerten.

“Amikor megtudtam, hogy a Ha virág lennék című dalom bekerült a 30 legjobb közé, akkor kezdtem gyanakodni, nem lesz-e abból probléma, hogy ez egy korábbi zenei ötlet friss befejezése, amit nem végleges formában ugyan, de már előadtam koncerten. Felhívtam az Artisjus-t, majd egy zenei joggal foglalkozó ismerősömet, végül Rakonczai Viktor zsűritagot is, hogy tisztázzam, vétettem-e a szabályok ellen. Mindenki megerősítette a gyanúmat, ezért hivatalosan is visszalépek” – írta a szerző sajtóközleményében.

Csütörtökön hirdették ki, melyik 30 pályamű került be az MTVA A Dal című showműsorába, vagyis az idei Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójának elődöntőjébe.

A Dal öttagú zsűrije pontozással választotta ki a beérkezett pályaművek közül azt a harmincat, amelyik bekerült az elődöntőbe. A szabályrendszer szerint ha valamelyik dal kiesik, a következő legtöbb pontot kapó dal lép a helyére. Szirtes Edina Mókus visszalépésével Hofman Mónika előadásában a Hulló csillag című dal került az elődöntőbe; a zeneszerző Hofman Mónika, Jonas Gladnikoff, Primoz Poglajen és Michael James Down, a szöveget Puskás Peti írta. Horváth Balázs dala helyett Odett Ne engedj el című száma került be a legjobb 30 közé.

A magyar válogatóverseny elődöntőit február 2-án, 9-én és 16-án rendezik, majd két középdöntőt követően március 2-án dől el, ki képviseli Magyarországot idén májusban a svédországi Malmőben az Eurovíziós Dalfesztiválon. A dalválogatót az M1 élőben közvetíti.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.