Budaörs biztosan nem kezdeményezte a váltást a Volánbuszra

Tájékozatlanok és tanácstalanok azok a főváros környéki települések, ahol májustól BKV-s buszok helyett Volánbuszok közlekednének. Az MTI körkérdésére adott válaszokból kiderült, hogy egyik önkormányzat sem akar többet fizetni a szolgáltatásért, és a minőségből sem engednek.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium múlt hét pénteken közölte, hogy május elsejétől kilenc agglomerációs települést érintő autóbuszjáratokat vesz át a Volánbusz a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK), illetve a BKV-tól. A szaktárca jogszabályi kötelezettségre hivatkozva hozta meg a döntést, mivel a személyszállítási szolgáltatásokról szóló, tavaly elfogadott törvény és az erre vonatkozó uniós rendelet alapján a BKV belső szolgáltatónak minősül, ezért Budapesten kívül nem láthat el közszolgáltatási feladatokat.

A változás Budakeszit, Budaörsöt, Diósdot, Gyált, Nagykovácsit, Pécelt, Solymárt, Szigetszentmiklóst és Törökbálintot érinti.

Az MTI által megkérdezett települések vezetői úgy nyilatkoztak, hogy főként a sajtóból szerzik az elővárosi közlekedés “megreformálásáról” szóló információkat, bár a múlt év végén mindannyiukat megkeresték a BKK-tól és a Volánbusztól is. A beszélgetésekből és a levelezésekből számukra úgy tűnt: a májusi “búcsú” a “kékbuszoktól” csak egy elképzelés, nem pedig végleges döntés, ezért egyértelmű eligazítást, tájékoztatást, illetve egyeztetést várnak.

A csaknem 30 ezer lakosú Budaörs önkormányzata évi 250 millió forintot fizet a BKK-nak a “kékbuszok” közlekedtetéséért – mondta Vágó Csaba kabinetfőnök. Közlése szerint ennél többet semmiképp sem szeretnének kiadni a jövőben, és a szolgáltatás minősége sem romolhat.

Budaörs úgy érzi, hogy az ügy egymással “nem túl jó viszonyt” ápoló szereplői – például a kormányzat, a főváros, a BKK és a BKV – között ebben a helyzetben a Pest megyei város afféle statiszta szerepet tölt be – fogalmazott a kabinetfőnök. Tarlós István főpolgármesternek a Kossuth Rádióban szerdán tett kijelentésére reagálva, miszerint “ésszerű feltételezni, hogy egyes települések kérték a szakminisztériumot” a Volánbusz helyzetbe hozására, Vágó Csaba leszögezte: Budaörs biztosan nem kezdeményezett ilyet.

Pécel független polgármestere azt mondta, hogy a mintegy 12 ezer lakos közül sokan azért vettek a településen telket, mert a “kékbuszos” közlekedés jó az ingázóknak (a közvetlen járat egészen a fővárosi Örs vezér térig megy). Szőllősi Ferenc közlése szerint a város 22 millió forintot fizet évente a BKK-nak a csúcsidőben 8 percenként közlekedő járatokért, amelyek kilenc helyen állnak meg Pécelen.

A polgármester információi szerint a Volánbusz csak Rákoskeresztúrig vinné az utasokat, így csak átszállással tudnának továbbmenni, ami feltehetően drágítaná és kényelmetlenebbé is tenné az ingázást.

Pápai Mihály, Gyál fideszes polgármestere is ingázóik aggodalmát, az elővárosi közlekedésért eddig fizetett évi 70 milliós önkormányzati hozzájárulást emelte ki, illetve – szerinte – az elővárosi járatokra fordított önkormányzati költség csökkenése, vagy “eltűnése” lenne igazságos. Az ok: a helyi vállalkozók zöme a fővárosban “termel”, oda fizet adót is – mondta.

Az elővárosi közlekedés ügyében Törökbálint egyeztetést kezdeményezett az érintett településekkel, jelenleg a szervezés zajlik – tette hozzá a gyáli polgármester.

A 35 ezer lakosú Szigetszentmiklós polgármestere, Szabó József (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a településen a BKV és a Volánbusz is “jelen van”, ám az előbbi járatai nem mennek be a városközpontba, az utóbbi buszai pedig ritkán járnak. Szerinte az egyre több ingázó közül sokan választanák a tömegközlekedést, ha az rugalmasabb és gyorsabb lenne, ezért már korábban egyeztetést kezdeményeztek az illetékesekkel a lakosság jobb ellátása érdekében.

Tarlós István főpolgármester csütörtökön Németh Lászlóné miniszterrel és Völner Pál államtitkárral folytatott  megbeszélést az elővárosi járatok további üzemeltetése kérdéséről. A főpolgármester a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, garanciákat kapott arra, hogy az utazóközönséget semmiféle hátrány nem éri.

Szavai szerint az állam egységes jogi szerkezetbe foglalt követelményeknek tesz eleget, amikor a Volánbusz járműveinek szolgáltatását be akarja kapcsolni a rendszerbe. Elmondta, hogy nem lesz két-három bérlet, egy marad, és a sárga busz is megáll a városhatáron belüli összes megállóban.

A főpolgármester elmondta, hogy a Volánbusz és a BKV meg fog állapodni az együttműködés feltételeiben. Ez azért sem baj, mert meg kellene valósulnia az 1998 óta emlegetett közlekedési szövetségnek, amely a MÁV-ot, a Volánt és a BKV-t foglalná magában – tette hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.