Az MSZP kiemelt alapjoggá tenné az emberi méltósághoz való jogot

Az MSZP a jogbiztonság helyreállítását tartja a legfontosabbnak, e nélkül szerintük a többi alapvető jog sem érvényesülhet, valamint kiemelt alapjoggá tenné az emberi méltósághoz való jogot. Erről Bárándy Gergely országgyűlési képviselő számolt be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, egy nappal az ellenzék közjogi egyeztetésének második fordulója előtt.

 

A képviselő pártja alapjogi koncepciójáról szólva közölte: a Fidesz több helyen elvette az állampolgári jogokat vagy államcéllá alakította azokat. Ezt tette az idősek ellátáshoz fűződő jogával – tette hozzá -, és lebontotta az érdekegyeztetés rendszerét.

A képviselő azt mondta: a demokratikus jogállam helyreállítása nemcsak az intézmények jogkörének rendbe tételét jelenti, hanem az egyének, a közösségek emberi jogainak kiszélesítését is, vagyis az MSZP e tekintetben sem elégedne meg az Orbán-kormány előtti állapotok visszaállításával.

Az eddigieket meghaladva a párt kiemelt alapjoggá tenné az emberi méltósághoz való jogot, amelyet az alkotmányban rögzítene.     “Az MSZP elutasítja azt a gyakorlatot, ami az emberi méltóságot azáltal sérti, hogy bűnbakká tesz egyes társadalmi csoportokat, irányukba gyűlöletet kelt” – fűzte hozzá. Bárándy Gergely szerint az ilyen politika miatt válik mindennapossá a gyűlöletbeszéd, a családon belüli erőszak, a megfélemlítettség és a kiszolgáltatottság, ezért mindezen alkotmányos szinten kell változtatni.

Közölte azt is: meg kell határozni a szociális biztonsághoz és az egészséghez való jog tartalmát is, az államnak pedig a gazdaság teherbíró képességéhez igazodva mindenki számára biztosítania kell az emberhez méltó létezés legalapvetőbb feltételeit. Öregség, betegség, rokkantság, özvegység, önhibán kívül bekövetkezett munkanélküliség vagy más szociális rászorultság esetén senki nem maradhat ellátás nélkül a társadalombiztosítás és a szociális ellátás keretei között – mondta.

A munkavállalók érdekérvényesítési kereteinek helyreállításával kapcsolatban az egyeztetésen olyan szervezetek is bekapcsolódhatnak az egyeztetésbe, amelyek érdemben hozzájárulhatnak a sikerhez – fogalmazott.

Bárándy Gergely közölte azt is: a közjogi kérdésekről két hónapon belül, közös koncepció elkészítése után zárnák le a tárgyalásokat. Mint mondta, szerdán a múlt heti tárgyalások résztvevői lesznek jelen, vagyis a Demokratikus Koalíció, az Együtt 2014 választói mozgalom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért képviselői.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.