Utazó kiállítás a Marosvásárhelyi Műhely megalakulásának 35. évfordulójára

Utazó kiállítás keretében, két erdélyi és egy magyarországi helyszínen mutatják be azt a kiállítást, amelyet a Marosvásárhelyi Műhely (MAMŰ) nevű alkotócsoport megalakulásának 35. évfordulója alkalmából szerveznek.

 

A szervezők hétfői közlése szerint a tárlat elsőként péntektől Marosvásárhelyen látható, ahol 35 évvel ezelőtt alakult meg az erdélyi magyar művészeket magába foglaló alkotócsoport. Ennek tagjai 1978 és 1984 között élénk szellemi és progresszív művészeti tevékenységet fejtettek ki a hagyományos művészeti műfajok megújítására tett kísérleteikkel.

A csoportosuláshoz köthető képzőművészek nagy számban elhagyták Romániát az 1980-as években. A Magyarországra áttelepültek közül többen részt vettek 1991-ben Budaörsön a MA(születő) MŰ(vek) nevű alkotócsoport megalapításában is.

A szervezők szerint a 22 évvel ezelőtti újraalapítás egyrészt a MAMŰ marosvásárhelyi történetének folytatásaként is értelmezhető a névazonosság, valamint a szellemi és esetenkénti személyi folytonosság révén. Az alkotócsoport tagsága folyamatosan bővült, így a mai MAMŰ tagságában megtalálhatók az egykor Erdélyből áttelepült, Magyarországon született, valamint Nyugat-Európában és a határon túli területeken élő képzőművészek egyaránt.

A csaknem 70 kiállító művész részvételével megvalósuló Idő-függések című kiállítás a MAMŰ-ben találkozó művészeti sokszínűség szélesebb keresztmetszetét tárja a látogatók elé. A kiállítást februárban Sepsiszentgyörgyön, márciusban pedig Veszprémben is megtekintheti a közönség.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.