Victor Ponta kormányfő tanácsadója lesz Frunda György

Victor Ponta román miniszterelnök személyes tanácsadója lesz jogi, kisebbségi és külpolitikai kérdésekben Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik legismertebb politikusa – jelentette be egy péntek esti tévéműsorban a román kormányfő.

 

“Az RMDSZ ellenzékben van. Miniszterelnökként és nem a Szociálliberális Szövetség (USL) vezetőjeként döntöttem arról, hogy jelzést adok: nem az RMDSZ-szel való együttműködésről, hanem a kisebbségi jogok garantálásáról” – nyilatkozta Ponta. Hozzátette, hogy a kisebbségi oktatásért felelős oktatási államtitkári tisztséget és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkári tisztségét is magyar politikusok töltik be, de ez nem jelenti azt, hogy az RMDSZ kormányon lenne.

Frunda György, aki a decemberi választásokon nem jutott szenátori mandátumhoz, az MTI-nek elmondta: a kormányfő már a választások után felajánlotta neki a posztot, amelynek elfogadásáról az érintett az RMDSZ elnökével is egyeztetett.

Az MTI kérdésre, hogy módja lesz-e új tisztségében befolyásolni a 2005 óta elfogadásra váró kisebbségi törvénytervezet ügyét, Frunda György azt mondta: a jogszabály kialakítása a parlament hatásköre.

“Mindaddig, amíg nem fogadják el az alkotmánymódosítást, nem hiszem, hogy a kisebbségi törvényről lehetne tárgyalni Romániában” – mondta a politikus. Egyúttal kifejezte reményét, hogy Ponta kormányfő igénybe veszi majd tanácsait, amikor az alkotmánymódosítást készítik elő, hiszen az alkotmányjog terén jelentős tapasztalattal rendelkezik.

Frunda még a jobbközép Boc- és Ungureanu-kormányzat idején – amelyben az RMDSZ is részt vett – több ízben nyilvánosan szorgalmazta, hogy a magyar szövetség lépjen ki a kormánykoalícióból, és kössön kormányzási megállapodást az USL-lel.

Frunda György évek óta vezette a román parlament küldöttségét az Európa Tanácsban. Szenátori mandátum nélkül azonban nem folytathatja munkáját az Európa Tanácsban sem, jelentéstevői megbízatásait, egyebek mellett az Orosz Föderációról szóló jelentést, mások veszik át – közölte a politikus az MTI-vel.

A 2008-as választások után, amikor az RMDSZ egy másik közismert politikusa, Eckstein Kovács Péter maradt szenátori mandátum nélkül, számára Traian Basescu államfő ajánlott fel tanácsosi posztot az elnöki hivatalban. Eckstein Kovács Péter két év után lemondott tanácsosi tisztségéről, arra hivatkozva, hogy – meggyőződéses környezetvédőként – nem tudja vállalni az államfő támogató álláspontját a Verespatakra tervezett ciántechnológiás bányaberuházás ügyében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.