Botrány a kínai Vöröskereszt körül – Megpenészedett a be nem gyűjtött pénz

Négy évig nem gyűjtötte be a kínai Vöröskereszt a szecsuáni földrengés áldozatainak megsegítését szolgáló utcai pénzes dobozokat Csengtu városában, a pénz végül már penészedésnek indult – írja a Hszinpej Zsipao pekingi napilap.

 

A penészes pénzeket ábrázoló fényképek hetek óta keringenek a kínai mikroblogokon, megrökönyödést és felháborodást kiváltva az internetező közösségből. A mintegy 700, a 2008-as szecsuáni földrengés áldozatainak megsegítésére Csengtu utcáin elhelyezett dobozok idén júniusig álltak az utcákon. Az illetékesek egyszer sem ürítették ki őket, viszont többet kiraboltak az évek során.

Az internetes képek nyomán indított nyomozás során kiderült: a dobozokról a kínai Vöröskereszt csengtui irodája egyszerűen “elfeledkezett”, újabb bizonyítékaként a szervezet kaotikus vezetésének.

Ahogyan arról a Hszinpej Zsipao részletesen beszámol, a szervezet helyi részlege megegyezett egy reklámcéggel a dobozok elhelyezéséről. A két fél közti vita viszont később a szerződés felbomlásához vezetett. A segélyszervezet helyi irodájának élén ráadásul 2008 végén személycserék is történtek, amelyek szintén hozzájárultak a bonyodalomhoz.

Az eset kipattanása után, december végén a csengtui iroda honlapján tagadta a vádakat, mondván, a képek két évvel korábban készültek. A héten ugyanakkor már bocsánatot kértek a részleg vezetői, mondván, “mélységesen bánják” az esetet.

A kínai Vöröskereszt az utóbbi két évben komoly bizalmi válsággal küzdött. Előbb az derült ki, alkalmazottai közpénzeket herdáltak el luxuscikkekre, később számos szabálytalanságra találtak a hatóságok a szervezet éves költségvetésében. Legutóbb pedig azzal vádolták meg, egy évtizede villákat tart fenn a kínai fővárosban, ahol munkatársai szórakozhatnak.

A kínai társadalom csalódottsága a Vöröskeresztben a statisztikából is kitűnik: 2011 folyamán, az első botrányok kitörését követően, a beérkező adományok értéke mintegy 60 százalékkal esett vissza 2010-hez képest.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.