FT: tavaly a kelet-európai valuták teljesítettek a legjobban

Tavaly a kelet-európai valuták teljesítettek a legjobban a globális devizapiacokon – írta csütörtökön a Financial Times.

 

A londoni gazdasági napilap online változatán megjelent elemzés szerint ezek a valuták “nem vettek tudomást” sem a gyengülő euróövezeti növekedésről, sem a hazai finanszírozással kapcsolatos kérdésekről, mivel a befektetőket “csapatostul” vonzották főleg a magyarországi és a lengyelországi magasabb kamatszintek.

A Financial Times kimutatása szerint a forint és a zloty egyaránt 11 százalékkal drágult a dollárhoz képest az elmúlt tizenkét hónapban, és ezzel e két fizetőeszköz a legerősebben teljesítő valuták közé került.

Egyes devizapiaci befektetőket váratlanul ért a forint erősödése, sokan ugyanis korábban inkább szabadultak a magyar valutától az IMF-megállapodás elmaradása miatt, tartva a magas államadósságtól. A Nomura térségi stratégái számára például a forintra felvett rövid – vagyis gyengülésre játszó – pozíciók voltak a legkevésbé kifizetődő tranzakciók, a forint ugyanis erősödött, mivel sok más befektető az elérhető hozamot részesítette előnyben a magyar gazdasági alapmutatók ellenében.

Az 5,75 százalékos magyar és a 4,25 százalékos lengyel jegybanki alapkamat az elmúlt időszakban végrehajtott csökkentések után is még mindig vonzó a hozamot kereső befektetők számára – áll a Financial Times írásában.

A lap szerint a forintnak további felhajtóerőt adott, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő a múlt hónap végén a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról stabilra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.