Földrengések sorával kezdődött az új év Romániában

Három földrengést észleltek csütörtök hajnalban Románia különböző térségeiben, miután az év első napján, kedden is több földmozgást regisztrált a román földtani intézet.

 

Egyik földrengés erőssége sem érte el a 3,5 fokot a Richter-skálán, gyakoriságuk azonban aggodalommal tölti el Bukarest lakóit, akik újabb, az 1977-eshez hasonló pusztító földrengéstől tartanak.

Csütörtökön Maroshévíz (Toplita) és Gyergyószentmiklós térségében, helyi idő szerint 4 óra 52 perckor következett be a Richter skála szerinti 3,4 fokos földrengés, amelynek fészke (hipocentruma) öt kilométeres mélységben volt. A második, 2,6 fokos rengést is Erdélyben regisztrálták negyedórával később, majd fél hatkor a Kárpát-kanyarban fekvő Vrancea térségében, 120 kilométeres mélységben keletkezett egy 3,2-es erősségű földmozgás.

Január elsején szintén három kisebb földrengést jelentett a román földtani intézet.

“Az 1977-es földrengésért felelős Vrancea térsége tektonikus szempontból feltöltődött, és képes hetesnél erősebb földrengést produkálni” – nyilatkozott néhány hónapja az Evenimentul Zilei című román lapnak Mircea Radulian, a földtani intézet vezérigazgatója.

A szeizmológusok történelmi feljegyzésekre alapozva azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 35 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.

A román főváros közgyűlése szeptemberben úgy döntött, hogy – gázmaszkot, elsősegélydobozt, ivóvizet, száraz élelmiszert és fluoreszkáló jelzőfényt tartalmazó – túlélési csomagokat oszt ki Bukarestben azon épületek lakóinak, amelyek nem bírnak ki egy újabb nagy erejű földrengést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.