Meghalt Sergiu Nicolaescu román filmrendező és színész

Meghalt életének 82. évében Sergiu Nicolaescu román filmrendező és színész, aki negyven éves pályafutása alatt több mint hatvan alkotást rendezett.

 

Nicolaescut kórházban kezelték, mivel karácsony után emésztési gondok miatt beutalták, majd műtéten esett át. A bukaresti Elias kórház orvosai szerint halála csütörtök reggel szív- és tüdőműködési zavarok következtében állt be.

Nicolaescu Románia egyik legismertebb rendezője volt. 1935-ben született a dél-romániai Zsilvásárhelyen (Targu-Jiu), de gyerekkorának nagy részét és ifjúságát Temesváron töltötte. Az első nagyszabású sikerét a Dákok (Dacii) című történelmi film hozta meg, amelyet 1967-ban rendezett. Három évvel később a Mihai Viteazul című, szintén történelmi ihletésű monumentális film megerősítette szakmai elismertségét, népszerűségét pedig csúcsra lendítette. Ebben közrejátszott az is, hogy színészi karriert is befutott.

A rendező bírálói a rendszerváltás után azt vetették szemére, hogy a román történelmi témákat feldolgozó filmjeivel kiszolgálta a Nicolae Ceausescu volt diktátor nevével jegyzett román kommunizmust. 1990 után megvádolták, hogy együttműködött a politikai rendőrséggel és kollégáit besúgta. Nicolaescu ezt mindig cáfolta, azt viszont elismerte, hogy jelentéseket írt a rettegett Securitate titkosszolgálatnak.

Nicolaescu azonban sikeresen átmentette magát az új rendszerbe, hiszen részt vett az 1989-es romániai forradalomban, majd 1990-ben megválasztották törvényhozónak. A román parlamentnek 2012-ig volt tagja szenátorként.

Nicolaescu 1990 után is rendezett, 2004-ben például az Orient Express című alkotása a román filmek közül a legtöbb nézőt vonzotta az ottani mozikba.


facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.