Szilveszteri körkép – Országszerte okoztak tüzeket a pirotechnikai eszközök

Országszerte okoztak tüzeket pirotechnikai eszközök szilveszter éjjelén – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden.

 

Petróczi Tímea elmondta: hat, vélhetően pirotechnikai eszközök által okozott tűzhöz riasztották a tűzoltókat. A Baranya megyei Komlón egy szelektív hulladékgyűjtő kapott lángra, Fejér megyében, Székesfehérváron egy személygépkocsi motortere gyulladt ki. Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróváron egy faszerkezetű ház előtetőjén a zsindely kapott lángra, amelyet a tulajdonosok a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották.

Hajdú-Bihar megyében Hajdúszoboszlón, Vas megyében Szombathelyen és Veszprém megyében Balatonszőlősön erkélyen tárolt dolgok, illetve bútorok gyulladtak meg – közölte.

A hat tűzeset során senki sem sérült meg, de az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Mátészalkán egy ember égési sérüléseket szenvedett pirotechnikai eszköz használata miatt – tette hozzá a szóvivő.

 

 

A fővárosi toxikológián szokásos erős szilveszteri forgalom volt

A Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán szokásos erős szilveszteri forgalom volt. Az idén is sok fiatal vitte túlzásba a bulizást – mondta Zacher Gábor, a toxikológiai osztály vezetője kedden az MTI-nek.

Közlése szerint a fővárosi toxikológián dolgozóknak az elmúlt éjszaka összesen 69 esetük volt. Kábítószer használat miatt néhány embert kellett kezelni, a legtöbben túlzott alkoholfogyasztás miatt kerültek az osztályra. Emellett más mérgezéses esetek is történtek, vannak akik jelenleg is súlyos állapotban vannak.

A toxikológiára beszállítottak egy része már önállóan vagy szüleivel együtt elhagyta az osztályt – tette hozzá a toxikológus.

 

 

Olaszország: Két halott, százhúsz sebesült az olasz szilveszteri petárdázás mérlege

A dél-olasz Campaniában két férfi életét vesztette és egész Olaszországban százhuszan megsebesültek a szilveszter éjszakai petárdáktól.

A Nápoly közeli Casertában egy 52 éves étteremtulajdonost az általa meggyújtott petárda ölte meg. Beneventóban egy férfit az arcán találta el a kertjéből elindított szilveszteri rakéta.

Az év utolsó éjszakáján felrobbantott petárdák Campania tartományban okozták a legtöbb balesetet. Csak Nápoly városában 82 személy sebesült meg, közöttük 12 gyerek, akinek a kezében robbant fel az esetek többségében a feketepiacon beszerzett szerkezet.

Nápoly utcáin hétfőn egy petárdákat szállító jármű is a levegőbe repült, hárman sebesültek meg, közöttük a jármű közelében haladó busz vezetője.

A legkeresettebb petárda egyébként Nápolyban a “spread” elnevezésű volt, vagyis az, amelyet a hosszú lejáratú államkötvények hozamkülönbségéről kereszteltek el. A Monti-kormány 2012-ben a spreadre hivatkozva vezette be megszorításait.

Rómában négyen szenvedtek súlyos kézsérülést, egy román bevándorlónak amputálni kellett egyik kézfejét.

Hiába a még szilveszter éjszaka is folytatott szigorú rendőri ellenőrzés, amelyek során tonnaszámra foglaltak le petárdákat, Olaszországban nem sikerült csökkenteni a sebesültek számát.

A szardíniai Cagliari polgármestere megoldásként zéró toleranciát hirdetett és betiltotta a petárdákat.

 

 

A mentők idén is végigküzdötték a szilveszter éjszakát

Az Országos Mentőszolgálat dolgozói idén is végigküzdötték a szilveszter éjszakát. Országszerte 2800, ebből a fővárosban 641 riasztást kaptak – közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője kedden az MTI-vel.

Mint kifejtette: szilvesztert éjjelén az este 10 és a hajnali 3 óra közötti időszak volt különösen nehéz. A mentőknek főleg Budapesten és a nagyvárosokban volt több munkájuk, a kisebb településeken viszonylagos nyugalom volt.

A mentőket országszerte 8 petárdabalesethez riasztották, és ebből 3 Budapesten történt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két helyen okozott könnyű sérüléseket a petárda. Csongrád megyében, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy-egy 50 körüli férfit talált arcon a tűzijáték, arc-, és szemsérülésekkel szállították őket kórházba. Szolnokon szintén egy 50 év körüli férfi járt rosszul, a kezében felrobbant petárda leszakította az egyik ujját.

Egy Fejér megyei kistelepülésen szilveszteri mulatságon esett össze egy 60 év körüli férfi, leállt a szíve, a mentőknek nem sikerült újraéleszteniük.

Ezeken felül szilveszter éjjelén számos verekedéshez is riasztották a mentőket. Ezeken általában könnyebb sérülések keletkeztek, de voltak súlyos sérültek is – mondta Győrfi Pál.

A szóvivő azt mondta: összességében a legtöbb munkát a földön fekvő részegek adták a mentőknek. A részegek mintegy 10 százaléka fiatalkorú volt, nem egy esetben felmerült, hogy az alkohol mellé valamilyen drogot is fogyasztottak – tette hozzá Győrfi Pál.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.