Rekordszámú építőipari cég szűnt meg novemberben

Rekordszámú, 707 vállalat szűnt meg novemberben az építőiparban, egyetlen hónap alatt eddig még soha sem szűnt meg ennyi építőipari vállalkozás – közölte az Opten céginformációs szolgáltató csütörtökön.

 

A közlemény szerint a növekedés a kényszertörlési jogszabály hatályba lépésével magyarázható. A kényszertörlés a korábbi kényszer-végelszámolást váltotta föl a cégeljárásban.

A március óta alkalmazható új eszköz egyik fontos újdonsága, hogy a cégbíróságoknak nem kell felszámolást elrendelniük azokban az esetekben, amikor a végelszámolás alá kerülő cég vagyona nemhogy a hiteleket, de még a felszámolás költségeit sem fedezi. Az ilyen módon egyszerűsített eljárással a cégbíróságok úgy szüntethetik meg a magukra hagyott, eladósodott, adótartozást fölhalmozó cégeket, hogy közben nem kell lefolytatni a nehézkes felszámolási eljárást.

Ezzel magyarázható az is, hogy miközben a megszűnések száma az egekbe szökött, a felszámolások és a végelszámolások száma nagymértékben csökkent az építőiparban az utóbbi hónapokban. Novemberben 266 céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ilyen kevés új felszámolás legutóbb 2010 augusztusában volt, amikor 188 új eljárást tettek közzé.

Az Opten adatai szerint novemberben 258 új építőipari céget alapítottak Magyarországon. A múlt év végéig rendre több, vagy nagyjából annyi céget alapítottak az ágazatban, mint amennyi megszűnt. Most hónapok óta a megszűnések felét sem éri el az új bejegyzések száma.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.