A minősítők eltérően ítélik meg a magyar gazdaságpolitikát

A nemzetközi hitelminősítők eltérően ítélik meg a magyar gazdaságpolitikát – vélekedtek londoni elemzők azzal kapcsolatban, hogy a Fitch Ratings csütörtökön megerősítette a magyar államadós-osztályzatokat, és a besorolások kilátását negatívról stabilra javította.

 

A nemzetközi hitelminősítő azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői csütörtök esti értékelésükben felidézték, hogy a Fitch lépésével ellentétben egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s a múlt hónapban leminősítette – “BB plusz”-ról egy fokozattal “BB”-re – a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ebből a kettősségből úgy tűnik, hogy a két hitelminősítő más-más súlyokkal veszi figyelembe a magyar gazdaságpolitika “unortodox” mivoltát, és azt, hogy az ilyen jellegű gazdaságpolitikából milyen következmények származnak Magyarország adósbesorolásaira.

A ház felidézi, hogy a Standard & Poor’s elsődlegesen éppen az “unortodox” gazdaságpolitikával indokolta Magyarország november végi leminősítését.

A JP Morgan londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy az ő véleményük inkább a Fitch Ratings érvrendszeréhez áll közelebb, mivel ők is úgy vélik, hogy bár Magyarország felminősítése még idő előtti lenne, azonban a stabil adósosztályzat és annak stabil kilátása megfelelőbbnek látszik Magyarország számára, mint a további leminősítések a jelenlegi besorolási szintről.

A Standard & Poor’s által november 23-án bejelentett leminősítést annak idején meglepetéssel fogadta a londoni elemzői közösség.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdásza az S&P bejelentését kommentálva felidézte, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta még az S&P előrejelzése szerint is 73 százalékra csökken az idei év végéig – miközben az EU-átlag 86,8 százalék -, és a magyar államháztartási hiány 3 százalék körül lesz.

Timothy Ash ezzel összevetette, hogy a Standard & Poor’s Portugáliát is a Magyarországnak megadott “BB” szintű osztályzattal tartja nyilván, jóllehet Portugália államháztartási deficitje 5 százalék, GDP-arányos államadósság-rátája pedig 120 százalék.

A Standard Bank londoni elemzője akkori kommentárjában mindezek alapján “nagy meglepetésnek” és “kissé nehezen indokolhatónak” nevezte a Standard & Poor’s magyar osztályzatrontását.

Annak idején a Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői is úgy vélekedtek, hogy a piac “nem volt teljesen felkészülve” a Standard & Poor’s által bejelentett leminősítés hírére.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.