A karácsony a jó cselekedetek ünnepe

A karácsony nem öncélú, nem önmagáért való ünnep, hanem annak a lehetősége, hogy az emberek rájöjjenek, jó dolog jót tenni. Ekkor arra emlékezünk, hogy “valaki értünk is karácsony lett”, a mai válságos időkben pedig különösen sokan várják, hogy valakik “karácsonnyá legyenek” számukra – mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek.

 

A református püspök egy Szombathy Viktor-novella alapján felidézte egy favágó történetét, amelyben egyik karácsonykor mindössze három fenyőfa kivágását engedélyezték a faluban, az egyik a favágóé lehetett. Ő a sajátjából minden falubelinek osztott egy-egy ágat, így viszont neki is csak egyetlen fenyőága maradt.
Otthon a favágó a családjának azt mondta: “Idén engem jelölt ki az Úr, hogy én legyek a karácsony” a falubelieknek.
Bölcskei Gusztáv rámutatott: a szeretet az adásra és az elfogadásra való képességet, valamint annak a tudatát jelenti, hogy “ez mennyire sebezhető”, mert aki mindig csak adni akar, az előbb-utóbb kiég, aki pedig soha nem tud elfogadni, abban az emberben nincs szeretet.
Meglátása szerint a szeretet adására, illetve elfogadására való képességgel lehet “mindenkinek szóló ünnep a karácsony”, amelyben “benne van a születés, az élet ajándéka”.
Hozzátette: a keresztény hit szerint a karácsonyi történet bemutatja Isten ajándékát, Jézus földi jelenlétét, amely segíthet abban, hogy az ember olyanná változzon, amilyenné magától nem lenne képes.

 

 

Erdő Péter bíboros, prímás szerint karácsonykor is szükség van egy kis megállásra, csöndre, s az ünnep közeledtével az esztergom-budapesti érsek arra biztatott, hogy vegyük elő a Bibliát és olvassuk majd Jézus születésének történetét a fenyőfa alatt.

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az MTI-nek nyilatkozva utalt arra, hogy ma is aktuális az a felszólítás, amit egy korábbi karácsonyi éjféli misén mondott: “Küzdjünk magunkkal a csendért, hogy meghallhassuk az angyalok örömhírét!”
“Mi, keresztények, katolikusok tudjuk, hogy karácsonykor mit ünneplünk. Vegyük elő a Bibliát és Jézus születésének a történetét, és olvassuk a fa alatt! Nagyon sokan vannak, akik megveszik a fenyőfát, katolikusok is akár, otthon felállítják, és nem tudnak mit kezdeni alatta” – mondta Erdő Péter.
A bíboros kiemelte: az utóbbi időszak nyugati emberének az egyik vonása az, hogy felületes, szétszórt, mert rengeteg inger éri, felpörgettük magunk körül az életet. “Gondoljunk arra a tipikus mai emberre, aki megy át egy nagy útkereszteződésben, egyik fülében a mobiltelefon, a másikban a zene szól, közben még esetleg egy számítógépecske is van a kezében, csak azt nem veszi észre, hogy a lámpa piros!” – tette hozzá.
Ez azonban nem jelenti azt – hangsúlyozta -, hogy elvesztettük a képességünket vagy az igényünket a gondolkodásra. Szükség van a megállásra, a csöndre, a lényeges kérdések szép, csiszolt megfogalmazására, és ebből az életünk energiával telik meg. Keresni kell az odafigyelést, ha tetszik, figyelni kell az idők jeleire is – mondta Erdő Péter.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.