Elhunyt Horváth Sándor színművész

Életének 81. évében elhunyt Horváth Sándor színész. A Jászai Mari-díjas, érdemes, kiváló és Kazinczy-díjas művész hétfőn halt meg Budapesten – tudatta a család kedden.

 

Horváth Sándor a szlovákiai Pereden született 1932. február 16-án. Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1952–1956 között. Pályafutása során számos vidéki színházban játszott, köztük az egri Gárdonyi Géza Színházban, a kaposvári Csiky Gergely Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban. 1970-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt. Tizenöt évig a Színész Szakszervezet elnöke volt. 1990-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltje, valamint a II. kerület önkormányzati képviselője volt (MDNP).

Horváth Sándort 1971-ben Kazinczy-díjjal, 1975-ben érdemes, 1980-ban kiváló művész címmel tüntették ki. Drámai erejű művészként életteli, pontosan átgondolt, felépített alakításai alapos emberismeretről tanúskodtak. Emlékezetes alakítást nyújtott egyebek mellett Gogol A revizor, Csehov Cseresznyéskert, Fejes Endre Rozsdatemető, Móricz Zsigmond Rokonok, Arthur Miller Pillantás a hídról és Kertész Ákos Makra című darabjaiban, valamint a Sikátor, A magyar ugaron, Az ötödik pecsét, a Szindbád, Az árvácska és a Julianus barát című filmekben.

Tévéfilmes szerepeinek se szeri, se száma: a Bors, a Vivát, Benyovszky!, a Kántor, a Zöld dió, az Egy lócsiszár virágvasárnapja, a Szomszédok és az Öregberény alkotógárdáját is erősítette. Utolsó szereplése is tévéhez kötődik: a 2007-ben készült Szuromberek királyfi című mesefilmben Preszneket, a vénséges ágseprőt alakította.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.