Az ősi Egyenlítő pontos helyét állapították meg kanadai kutatók

Az ősi Egyenlítő pontos helyét állapították meg fosszíliák segítségével kanadai kutatók, akik szerint négyszázötvenmillió évvel ezelőtt, az ordovíciumban az ekvátor Grönland északi részén, Manitobán (Kanada), Utah és Nevada államon át vezetett.

 

A Nyugat-Ontariói Egyetem tudósai vizsgálataikról a Geology című folyóiratban számoltak be.

Az ordovícium a paleozoikum hat időszaka közül időben a második, amely a kambriumot követte és a szilurt előzte meg: 488,3 millió évvel ezelőtt kezdődött, mintegy 44,6 millió évig tartott és 443,7 millió évvel ezelőtt fejeződött be – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

E földtörténeti időszak kezdetét a kambrium-ordovícium kihalási esemény jelzi, és egy még súlyosabb kihalási hullámmal ért véget, amely eltörölte a tengeri fajok 60 százalékát, ily módon az ordovíciumból bőségesen maradtak fenn fosszíliák. Az adott korszakban jelentős mennyiségű kőolaj és földgáz keletkezett.

Jisuo Jin és Phil McCausland, a Nyugat-ontariói Egyetem földtudományi intézetének munkatársai abból indultak ki, hogy a mai Egyenlítő környékét körülbelül 10 szélességi fokon belül megkímélik a hurrikánok. Feltételezésük szerint így kellett lennie a távoli múltban is, így az egyenlítői hurrikánmentes zónát az évmilliók során háborítatlanul lerakódó fosszíliák segítségével lehet megállapítani.

A két kanadai tudós által irányított nemzetközi kutatócsoport hatezer kilométer kiterjedésű fosszílis lerakódásokat követett nyomon, ebből állapítva meg az egykori ekvátor pontos helyét.

“Négyszázötven millió évvel ezelőtt a Föld mágneses pólusai is egészen másutt voltak, mint napjainkban, ahogy másutt haladt az Egyenlítő is” – magyarázta Jisuo Jin.

Mint a kanadai kutató kifejtette, Észak-Amerika körülbelül 90 fokos fordulatot tett az ordovícium óta, és ami ma az észak, akkor a kelet volt.

Jisuo Jin rámutatott: létfontosságú megismerni, hogy mi történt bolygónkkal a korábbi földtörténeti időszakok során, a kutatásoknak azonban gazdasági haszna is van, hiszen segítségükkel meg lehet jósolni, hogy hol és milyen ásványokat, kőzeteket kell keresni, vagy hol lehet számítani újabb kőolajlelőhelyekre.
(http://phys.org/news/2012-12-scientists-fossils-ancient-equator.html)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.