Rendelet a kéményseprői díjképzésről

A kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendeleteként megjelent a legutóbbi Magyar Közlönyben a közszolgáltatás díjképzését is tartalmazó kormányrendelet.

 

A közszolgáltatási díjat az ellátásért felelős önkormányzat határozza meg a feladat tartalmától függő részletes szabályokra és a település szerkezetére figyelemmel. A rendelet az egységnyi munkaráfordítást nettó 4 ezer forintban határozta meg, ezt évente az inflációval kell korrigálni.

A munkaráfordítást a rendelet egyik melléklete tartalmazza, és attól függ, hogy milyen kéményről van szó. A családi és társasházaknál használatos szilárd tüzelőanyagú és olajtüzelésű készülékek kéményénél a munkaráfordítás 1,34 egység. Ez három elemből áll össze: a kémény és az összekötő elem ellenőrzéséből, továbbá a műszaki felülvizsgálatból.

A gázüzemű tüzelőberendezés kéményénél 1,24 munkaráfordítási egységgel kell kalkulálni. Az első esetben 6807 forint, míg a másodikban 6300 forint a kémény ellenőrzésének a bruttó díja.

A rendelet tesz egy megszorítást: 1 egységnyi munkaráfordításnak minősül az átlag-háztartásban üzemelő két gázkémény felülvizsgálata. Ez bruttó 5080 forintot jelent.

A rendelet tartalmazza, hogy a kéményseprő közszolgáltató jelenti a hatóságnak, ha nem megfelelő a kémény, az ingatlan használójának pedig kötelessége kijavítani.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.