Jönnek az adóváltozások – Érdemes átgondolni a teendőket

Több jelentős, a vállalkozások adózási kötelezettségeit érintő törvényi változás lép életbe január 1-jén, ezért a cégeknek az adóév végéhez közeledve érdemes átgondolniuk a legfontosabb adózási teendőket, feltérképezniük a főbb adónemekben még elvégezhető ésszerűsítési lépéseket – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

 

Ez a tanácsadó cég szerint nem csupán a folyamatosan szigorodó adóhatósági vizsgálatok miatt fontos, hanem spórolni is segít, hiszen a törvények által biztosított adóelőnyök és kedvezmények kihasználása ésszerűsítheti a vállalkozások adóterhelését.

A cégeknek a társasági adózás területén mindenképpen érdemes átgondolniuk, hogy kihasználták-e az összes adóalap-csökkentési lehetőséget, igénybe vették-e például a k+f folyamatokhoz kapcsolódó adókedvezményeket, vagy lenne-e például lehetőségük más, kedvezőbb amortizációs kulcsokat alkalmazni egyes eszközcsoportok esetében – jelzi a Deloitte Zrt. közleményében Veszprémi István, a cég adópartnere.

A felsorolt kedvezmények alkalmazásának ésszerűsége vállalkozásonként eltérő, de a következő évekre beruházást tervező cégek fejlesztési tartalék képzésével az idén akár 50 százalékos adózás előtti eredménynek megfelelő adóalap-csökkentést is elérhetnek. Látvány csapatsport, filmalkotás vagy előadóművészeti szervezet támogatása révén pedig olyan adókedvezményhez juthatnak a cégek, amelyek akár 119 százalékos megtérülést is eredményezhetnek – mutat rá a szakértő.

A személyi jövedelemadó (szja) szabályainak változásai a vállalkozások számára is feladatokkal járnak. Mielőbb döntést kell hozniuk például azzal kapcsolatban, hogy milyen formában biztosítanak többletjuttatást 2013-tól a munkavállalóknak, amennyiben erre lehetőség nyílik. Cégenként eltérő például, hogy a béren kívüli juttatásokra vonatkozó rendelkezések változása következtében a cafeteria rendszert vagy egyéb juttatásokat szükséges-e módosítaniuk 2013-ra vonatkozóan.

Veszprémi István kiemeli: olyan kérdésekre is figyelmet kell fordítaniuk a vállalatoknak, amelyekre a legtöbben még csak nem is gondolnak. Felmerülhet például, hogy a társaság jelenlegi számlázási rendszere tudja-e kezelni a 2013. január 1-jétől fennálló belföldi összesítő nyilatkozattételi kötelezettséget. További kérdés, hogy az adott cég optimálisan kezeli-e például az ingyenes átadásokat, árengedményes konstrukciókat, kuponos/pontgyűjtő akciókat, és egyéb promóciókat.

Meggondolandó továbbá, hogy devizában történő számlázás esetén a társaság más hitelintézet árfolyamát alkalmazza-e, esetleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vagy az Európai Központi Bank (EKB) által publikált árfolyamra térjen-e át, de ideje mérlegelni az elektronikus számlázásra való áttérést is, ezzel ugyanis nemcsak a számlák rendszerezése és kezelése egyszerűsödik, de a váltás a költséghatékonyság miatt is kifizetődő lehet hosszú távon.

A változások és kötelezettségek rendszerezése segít eligazodni az év végéhez szorosan kapcsolódó teendők sokaságában, támogatja az adóbevallások elkészítésére való felkészülést, és ésszerűsítheti a vállalkozás adott évi adóterhelését.

A lehetőségek előzetes felmérése ugyanakkor már a következő adóévre is hatással lehet. Beazonosíthatóvá válnak például olyan, folyamatban lévő tranzakciók és ügyletek, amelyeket az adótörvény-változások ismeretében érdemes elhalasztani, vagy épp ellenkezőleg, előrehozni.

Molnár Gábor, a Deloitte számviteli tanácsadás üzletágának igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy a tulajdonosoknak még idén döntést kell hozniuk, amennyiben 2013 januárjától a devizás könyvvezetésre szeretnének áttérni. A lépés csökkentheti a vállalkozás kockázatait, hiszen a cég könyvelésének pénznemét arra a (forinttól eltérő) devizára változtatja, amelyet tevékenységének túlnyomó részében alkalmaz.

Az – indokolt esetekben történő – áttérés előnye, hogy az eredménytervek során nem kell a jelentős árfolyam-ingadozással számolni, sem a devizában (például euró) meghatározott áron értékesített termékek, sem pedig az ily módon beszerzett készletek árában. Az eredménykimutatás jelentős része ennek megfelelően nem lesz kitett az árfolyamok alakulásának. Nemzetközi vállalatok esetében előnyt jelenthet az is, hogy az anyavállalat részére készítendő jelentéscsomagnál nem kell újabb devizanemet alkalmazni. Mindemellett egy kisebb vagy közepes méretű, hazai tulajdonú vállalatnál az euróban készített beszámoló a potenciális nemzetközi befektetők számára is könnyebben értelmezhető.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.