Ingyenesen felsőoktatást igér az MSZP 2014-re

Az MSZP kormányra kerülése esetén eltörli a hallgatói szerződések rendszerét és vállalja, hogy 2014 szeptemberében minden diák ingyenesen kezdheti meg tanulmányait a felsőoktatásban – mondta Mesterházy Attila pártelnök, az MSZP szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

 

A pártelnök közölte: az elnökség egyhangúan támogatta kedden, Debrecenben tett kezdeményezését, így ha az MSZP 2014-ben kormányra kerül, akkor vállalják, hogy a szeptembertől kezdődő első tanév tandíjmentes lesz minden diák számára, aki elérte a bekerüléshez szükséges ponthatárt, az első év után pedig szociális és tanulmányi alapon dőlne el, hogy a továbbiakban ki folytathatja térítésmentes vagy térítéses képzésben.

Hozzátette: emellett eltörölnék a hallgatók röghöz kötését, mert ez rossz eszköz a hallgatók elvándorlásának megoldására.

Arra a kérdésre, hogy az ingyenes tanévkezdést miből finanszíroznák, Mesterházy Attila kijelentette: “a szocialista párt azt mondja, hogy lesz Magyarországon a felsőoktatásban tandíj, csak egy igazságosabb módszerrel”, így az a tandíj nem önköltségi lesz, mértéke jóval kevesebb kell, hogy legyen és nem 10 500 államilag finanszírozott helyet tartanának fenn.

Hozzátette: az MSZP szerint kell egyéni anyagi áldozatot vállalni a felsőoktatásban, de ez két oldalról, a tanulmányi eredmény és a szociális helyzet oldaláról korlátos lenne, éppen annak érdekében, hogy “például Fejér megyéből, kisebb falvakból, más fiatalok is lehessenek jogászok és miniszterelnökök a következő húsz évben”.

Arról, hogy az MSZP az államilag támogatott helyekre milyen keretszámokat vezetne be, a pártelnök azt mondta, hogy nem konkrét számot mondanának, hanem az adott évben érettségizők számának arányában állapítanának meg egy keretet.

Mesterházy Attila arra a kérdésre, hogy első ingyenes tanév hogyan érintené azokat, akik 2014-ben részösztöndíjjal vagy önköltséggel tanulnak és már felvették a diákhitelt, azt mondta: ezeket a kérdéseket a rektori konferenciával és hallgatói érdekképviseletekkel közösen szeretnék rendezni, ugyanakkor jelezte, a Diákhitel 2-őt ebben a formában nem tartanák meg, mert szerintük az nem segíti, hanem eladósítja a hallgatókat. Szerinte olyan konstrukciót kell kitalálni, amely nem terheli végletesen a magyar költségvetést.

Hangsúlyozta: az elnökség egyetértett azzal is, hogy a kormány “cinikus és pofátlan” magatartást folytat az ügyben, hiszen amikor a miniszterelnöknek volt szüksége arra, hogy egyeztethessen a hallgatókkal, akkor nagy örömmel fogadta őket, most viszont, amikor a hallgatóknak lenne szükségük a magyar miniszterelnökre, akkor visszautasítja őket.

Szerinte ez elfogadhatatlan, főként annak fényében, hogy a miniszterelnök ellenzékben még egyértelműen kizárta a tandíj bevezetését, és arról is beszélt, hogy ő maga sem lett volna jogász, ha tandíj lett volna abban az időszakban, amikor ő jelentkezett egyetemre. “Ebből látszik, hogy a miniszterelnök hazudott és a felsőoktatásba készülő hallgatókat is becsapta” – fogalmazott.

Közölte: az MSZP visszautasítja a kormányfő önfenntartó felsőoktatásról szóló elképzelését, az egyetemi autonómia csorbítását és a kancelláriarendszer bevezetését is. A szocialisták ezzel ellentétben olyan rendszert képzelnek el, ahol az egyetemi autonómia gazdálkodásban, személyi feltételekben és az oktatásban ki tud teljesedni – hangsúlyozta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.