Hét magyar bankot leminősítésre jelölt a Moody’s

Leminősítési felülvizsgálat alá vette hét magyar bank osztályzatait szerdán a Moody’s Investors Service.

 

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerda este Londonban közölte: a felülvizsgálatot arra a véleményére alapozva indította, hogy e bankok folyamatosan kedvezőtlen környezetben működnek, és ez önálló kockázati profiljuk további erózióját okozhatja.

A Moody’s a felülvizsgálatot az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a K&H, a Budapest Bank, az FHB, az Erste Bank Hungary és az MKB önálló minősítésére, valamint adós- és betétbesorolásaira jelentette be.

Simone Zampa, a Moody’s pénzintézeti besorolásokért felelős európai alelnöke az MTI-nek nyilatkozva a leminősítési felülvizsgálattal kapcsolatban elmondta: a felülvizsgálat az összes olyan magyar bankot érinti, amelyre a Moody’s besorolásokat tart érvényben.

Arra a kérdésre, hogy a hitelminősítő várhatóan mennyi idő alatt dönt a felülvizsgálat alá vett magyar bankok besorolásairól, Simone Zampa elmondta: az ilyen jellegű felülvizsgálatok időkerete általában 90 nap. Ennek alapján a leminősítési felülvizsgálat jóval gyorsabb döntés lehetőségére utal, mint a negatív kilátás, ez utóbbi esetében ugyanis az általános gyakorlat szerint 12-18 hónapig is eltarthat az érintett osztályzatok elbírálása.

A hitelminősítő a felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésében közölte, hogy az idén 1,4 százalékos visszaesésre számít a magyar gazdaságban, és 2013-ban is csak nagyon csekély bővülést vár, “ha egyáltalán lesz valamilyen növekedés” Magyarországon.

Mivel a hazai kereslet továbbra is nyomott, és a munkanélküliség jövőre várhatóan meghaladja a 11 százalékot, a magyar gazdaság növekedése az exportszektortól és a külső kereslettől függ majd, a külső keresletet azonban az euróövezeti válság hatásai gyengítik – áll a Moody’s szerdai elemzésében.

A hitelminősítő azt jósolta, hogy ebben a nehéz működési környezetben folytatódni fog a magyar bankszektorban az erőteljes hitelforrás-szűkítő mérlegalkalmazkodási (deleveraging) folyamat. A vállalati és a lakossági szektornak folyósított hitelek értéke már tavaly is 6, illetve 10 százalékkal csökkent, és ezt az idei első félévben további 6, illetve 14 százalékos visszaesés követte.

A Moody’s mindazonáltal megjegyzi, hogy a lakossági szektorban mért meredekebb visszaesésben a devizaalapú hitelek előtörlesztésének hatásai is látszanak.

A cég szerint a tartósan ingatag euróövezeti környezet további kockázatoknak teszi ki a magyar bankrendszert, tekintettel arra, hogy a magyar bankszektorban – a rendszerszintű mérlegfőösszegre számolva – jelenleg 79 százalékos a külföldi tulajdonosi arány. A magyar bankok történelmi visszatekintésben jelentős likviditás- és tőketámogatást kaptak anyabankjaiktól, ám a nyugat-európai bankok pénzügyi nehézségei a Moody’s véleménye szerint arra utalnak, hogy egyre bizonytalanabb a tulajdonos bankok reagálóképessége magyarországi érdekeltségeikkel kapcsolatban.

A cég kiemeli, hogy a magyar banki érdekeltségek tulajdonosi finanszírozása az utóbbi időben máris jelentősen szűkült.

Ugyanezt állapította meg a minap Londonban ismertetett átfogó térségi bankszektor-elemzésében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings, amelynek felmérése szerint 20 százalékkal csökkent a közép- és kelet-európai térség bankjainak tulajdonosi finanszírozása a globális pénzügyi válság négy évvel ezelőtti elhatalmasodása óta.

A nemzetközi hitelminősítő a felzárkózó európai térség hét országának – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária és Horvátország – 43 legnagyobb külföldi tulajdonú bankját vonta be a felmérésbe, és kimutatta, hogy Magyarországon a vizsgált időszakban 38 százalékkal esett vissza a külső tulajdonosi finanszírozás.

Ennél csak Bulgáriában csökkent nagyobb mértékben, 47 százalékkal a tulajdonosi finanszírozás értéke az utóbbi négy évben.

Magyarországon a Fitch Ratings londoni elemzőinek véleménye szerint a bankfinanszírozás csökkenése egyaránt jelzi a tulajdonos bankok aggályait a magyar bankrendszer és általánosságban a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban, valamint azt, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek előtörlesztése révén kisebbek a helyi érdekeltségek külső finanszírozási igényei.

A hitelminősítő véleménye szerint a tulajdonosi finanszírozás csökkenésében részük volt a magyar kormány által a bankrendszerrel szemben foganatosított “unortodox” intézkedéseknek is.

A magyar bankok leminősítési felülvizsgálatához fűzött szerdai elemzésében a Moody’s is kitér a 2010 óta bevezetett magyar kormányzati intézkedésekre, szintén “unortodoxnak” nevezve azokat. A cég szerint ezek az intézkedések – a gyenge gazdasági teljesítménnyel és a gyorsan növekvő hitelveszteségi leírásokkal együtt – az utóbbi időben komoly veszteségeket okoztak a magyar bankoknak, rontva hitelezési képességüket.

A Moody’s véleménye szerint a januártól esedékes pénzügyi tranzakciós illeték, valamint a bankokra kirótt különadó fenntartása miatt valószínűleg 2013-ban is veszteséges marad a magyar bankrendszer, és ez még tovább rontja a bankok hitelezési képességét.

A hitelminősítő közölte, hogy összességében négy olyan tényezőt lát, amelyről valószínűsíthető, hogy továbbra is nyomást gyakorolnak a magyar bankszektorra: a jelentős és növekvő adóteher, a tartósan magas hitelveszteség-leírások, amelyek a gazdaságból eredő nyomást tükrözik, a mérlegalkalmazkodási folyamat és az alacsonyabb nettó kamatbevétel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.