Vizsgálat a sugárizotópot szállító kisteherautó balesetének ügyében

Iparbiztonsági és közlekedésbiztonsági vizsgálat indult a sugárizotópot szállító kisteherautó kedd délelőtti balesete ügyében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd este.

 

Mint kiemelték: többek között azt kell kideríteni, hogy betartották-e a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályokat.

Az OKF közleménye szerint a balesetben megsérült konténer helyszíni vizsgálatát követően a szakemberek megállapították, hogy abban úgynevezett irídium 192 izotópot szállítottak. A konténernek csak a külső burkolata károsodott, így azt biztonságosan el tudták szállítani a helyszínről. Ezt követően a kazettát és annak tartalmát további vizsgálatoknak vetik alá.

A többször elvégzett vizsgálatok alapján viszont már biztosan kijelenthető, hogy nem került veszélyes anyag a környezetbe – hangsúlyozta az OKF.

Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője már korábban is elmondta, hogy a nagy erejű ütközés következtében a konténer rögzítése megsérült, és a kisteherautóról leszakadt. A mérési eredmények szerint nukleáris sugárzástól nem kell tartani, a konténerben elhelyezett kapszulák ugyanis nem törtek össze.

A kisteherautó két utasa közül az egyiket súlyos életveszélyes, a másikat súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A vonaton nem sérült meg senki – közölte Hajdu Márton.

A Mávinform korábbi tájékoztatása szerint Cegléd és Nyársapát között, a fénysorompó tiltó jelzése ellenére hajtott a sínekre egy gépjármű egy átjáróban, és összeütközött a Szegedre tartó Napfény InterCity-vel. A rendőrségi helyszínelés és a műszaki mentés végéig a Cegléd-Szeged vasútvonal balesetben érintett szakaszán szünetelt a vasúti közlekedés.

Késő délután befejeződött a baleseti helyszínelés és a műszaki mentés, és megindult a vonatközlekedés.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.