Megszerezte a mandátumok kétharmadát az USL Romániában

Megszerezte a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát Romániában a vasárnapi választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL), így a tervezett alkotmánymódosításhoz nem lesz szüksége más politikai erők támogatására – derült ki a vasárnapi választások kedd este közzétett végeredményéből.

 

A központi választási iroda (BEC) által közzétett hivatalos adatok megerősítették azt az értesülést, hogy a – sajátos román választási törvény miatt – a kétkamarás parlament létszáma csaknem 120 fővel növekszik. Az ország 452 képviselői és szenátori választókerületéből 588 jelölt szerzett mandátumot a törvényhozásban.

Az USL 273 képviselői és 122 szenátori mandátumot szerzett, ami azt jelenti, hogy a két ház együttes ülésén 67 százalékos többsége van.

Az USL-nek csak a 176 fős szenátusban van kétharmada, a 394 főssé vált képviselőházban nincs. A román alkotmány szerint azonban a sarkalatos törvények esetében a minősített többséghez mindkét házban elegendő a képviselők (vagy szenátorok) összlétszáma felének, plusz egy főnek a szavazata. Kétharmados többség csak az alkotmánymódosításhoz szükséges. Az alkotmánymódosítás tervezetéről a két ház együttes ülésen szavaz, és ha a tervezetet a törvényhozók legalább kétharmada elfogadta, a választópolgárok népszavazáson döntenek róla.

A jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) színeiben 56 képviselő és 24 szenátor, a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) képviseletében 47 képviselő és 21 szenátor szerzett mandátumot.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) 18 képviselője lesz: néggyel kevesebb, mint a most véget érő parlamenti ciklusban. Az RMDSZ szenátusi frakciója változatlanul 9 fős lesz. A magyar szövetség az országos voksok öt százalékát meghaladó szavazataránnyal jutott be a román törvényhozás mindkét házába, de a törvényhozók létszámának növekedése miatt parlamenti súlya 4 és fél százalékra csökkent.

A bukaresti képviselőházba könnyített eljárással bekerült 18 – nem magyar – nemzeti kisebbségi szervezet egy-egy képviselője is. A szenátusban nincs kisebbségi frakció: ez a magyarázata annak, hogy az USL csak a szenátusban szerzett kétharmadnál nagyobb többséget.

Victor Ponta kormányfő, az USL társelnöke és miniszterelnök-jelöltje a választások napján bejelentette, hogy bevonná az RMDSZ-t egy alkotmánymódosító parlamenti többség kialakításába. Az RMDSZ-szel való együttműködés tervét az USL egyes liberális politikusai bírálták, rámutatva, hogy sem a kormányalakításnál, sem az alkotmánymódosításnál nem szorulnak a magyar szövetség szavazataira. Kedden azonban a miniszterelnök megerősítette: nem azért javasolta az együttműködést, mert az RMDSZ nélkül nem lenne az USL-nek kétharmada, hanem azt akarta jelezni, hogy az új parlamenti többség nem akarja elnyomni a kisebbségeket, és nem a politikai ellenfeleken való bosszúállásra akarja használni hatalmát, hanem társadalmi megbékélésre törekszik.

 

Le Figaro: újabb fejtörés Brüsszelnek

Románia újabb fejtörés az Európai Uniónak címmel közölt elemzést kedden a romániai választások eredménye kapcsán a Le Figaro.

A konzervatív francia lap szerint elképzelhető, hogy az elsöprő győzelmet arató Victor Ponta vezette balközép koalíció minden hatalmat magához ragad. Ennek a győzelemnek a megmagyarázásához a szerző, Areille Thédrel szerint nem elegendő “a demokratikus kultúra hiánya és az Szociál-liberális Szövetséghez, az USL-hez közeli oligarcháknak a legfőbb audiovizuális médiumok feletti ellenőrzése”. A választók vasárnap Traian Basescu államfő 2010-ben megkezdett megszorító politikáját büntették. A probléma az, hogy az USL kampánya a költségvetési szigor ellen nacionalista és Európa-ellenes retorikára épült – hangsúlyozta a lap, amely közölte: “ez a fajta populizmus népszerű volt a lakosság egy részének körében, amelyet frusztrált az, hogy a Basescu leváltására kiírt júliusi népszavazás kellő részvétel és “az USL vezetői szerint az EU diktátuma miatt” érvénytelen lett.

A lap szerint a Basescu és Ponta közötti megoldatlan konfliktusnál nyugtalanítóbb az, hogy a Ponta vezette koalíció bejelentette: módosítani szeretné az alkotmányt “oly módon, hogy folytassa nyári lendületét és megszerezzen minden hatalmat”. Hozzátette: “hasonlóan ahhoz, ahogy Orbán Viktor tette Magyarországon, az USL hozhatja létre a második tekintélyelvű demokráciát az Európai Unió perifériáján”.

A Le Figaro arra is kitért, hogy a Bukarest által kért újabb hitel-megállapodás feltétele a strukturális reformok folytatása és a jogállam tiszteletben tartása, ezért az új kormányfő mozgástere elviekben korlátozott. “Leszámítva azt, hogy Európa mindenhonnan léket kap és hogy a vezetőit, akik nem győzik a hajótörés felé evickélő hajótestet javítgatni, megkísértheti az, hogy inkább szemet hunyjanak” – írta a Le Figaro.
http://www.lefigaro.fr/international/2012/12/10/01003-20121210ARTFIG00594-la-roumanie-un-nouveau-casse-tete-pour-l-ue.php

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.