Árfolyamgát – Meghosszabbítaná a jelentkezési időt egy fideszes indítvány

Meghosszabbítaná a devizaadósokat segítő intézkedés, az árfolyamgát igénybevételének határidejét három hónappal, március végéig egy kormánypárti módosító indítvány, amelyet hétfőn nyújtott be Balázs József (Fidesz) az Országgyűlésnek.

 

A költségvetési salátatörvényhez benyújtott módosító indítvány szerint “a devizahitelesek megsegítése érdekében indokolt a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés igénylési határidejének három hónappal történő meghosszabbítása”.

Az árfolyamgáttal a devizahitelesek havi törlesztési terhei minimum 3 évre, de maximum 2017. június végéig mérséklődnek és válnak kiszámíthatóvá. A svájci frank hiteleket 180, az eurót 250, a japán jent 2,5 forinton lehet törleszteni.

A devizaárfolyam-változások hatásai a hitel törlesztőrészleteiben a rögzített időszak alatt nem jelennek meg: az aktuális piaci és a rögzített árfolyam közötti különbözet a forint gyűjtőszámlára kerül. A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének  megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, az adós tartozásának ezt a részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán felhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak fel.

Az árfolyamgát igénybevételét az kezdeményezheti, akinek devizakölcsönből származó fizetési késedelme nem haladja meg a 90 napot, aki nem részese fizetéskönnyítő programnak (a futamidő meghosszabbítása nem számít ilyennek), illetve az ilyen programban való részvételét legkésőbb a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdő időpontjáig megszünteti.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legutóbbi adatai szerint az idén október 31-ig 78 610 gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások a rögzített árfolyamú törlesztést vállaló deviza alapú jelzáloghitelesek igénylése alapján. A PSZÁF adatai szerint októberben 15 552 új szerződést kötöttek, ezzel a megkötött árfolyamgát-szerződések összesített száma már meghaladta a 93 ezret.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.