Nemzeti kulturális emlékhellyé nyilvánította a Műcsarnokot a Nemzeti Művészetért Alapítvány

Az épület lépcsőjén megrendezett mécsesgyújtással nyilvánította nemzeti kulturális emlékhellyé a Műcsarnokot a Nemzeti Művészetért Alapítvány (NMA) művészcsoport csütörtök este.

 

Ez békés megemlékezés arról a bizonyos ideológia mentén megvalósuló kulturális fordulatról, amely a magyar kultúrát érinti – mondták a mécsesgyújtás szervezői a helyszínen az MTI-nek.
 

Horváth Tibor, Radics Márk és Farkas Roland képzőművészek helyszínválasztásukkal arra a közelmúltbeli kormányhatározatra utaltak, amely 2013. január 1-jével a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába adja a Műcsarnok épületét, és az MMA elnökének egyetértési jogot biztosít az azt működtető Műcsarnok Nonprofit Kft. művészeti tevékenységében.
 

“Itt egy olyan változásról beszélünk, ahol egy egyesület, egy akadémia, egy államtól független intézmény tulajdonjogot birtokolhat egy állami intézmény fölött, ahol valószínűleg az ízlésrendőrség uralkodik majd januártól” – fogalmaztak a megmozdulás szervezői, hozzátéve: a közelgő lépés “szűkíteni fogja a kulturális csatornák sokszínűségét”.
Mint hangsúlyozták, “nyitott művészeti akciójuk” mögött nem áll egyetlen politikai oldal sem, a kezdeményezéssel elsősorban gondolatokat kívánnak ébreszteni a résztvevőkben.
 

Horváth Tibor emlékeztetett arra, hogy a csütörtök esti mécsesgyújtás az NMA negyedik hasonló akciója; korábban nemzeti kulturális emlékhellyé nyilvánították a bezárt vagy bezárni készülő Dorottya Galériát, a Duna Galériát és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetet is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.