Az államháztartás hiánya 33,6 milliárd forint volt novemberben

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya novemberben 33.6 milliárd forint volt, az első tizenegy hónapban a deficit 691.7 milliárd forintot tett ki, a módosított éves előirányzat 120.0 százalékát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

 

Az NGM közlése szerint novemberben a központi költségvetés 10,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 23,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 0,4 milliárd forintos deficittel zártak.

Tavaly novemberben az államháztartás központi alrendszerének szufficitje 79,9 milliárd forint volt, január-novemberben a deficit 1247,9 milliárd forintot tett ki.

A tárca közleménye szerint az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű november végi hiányok esetében az idei 96,8 százalékos mérték kedvezőbb lett a tavalyi 100,2 százaléknál.

A központi költségvetés novemberi bevételei az előző év azonos havit 90,7 milliárd forinttal haladták meg. A főbb adóbevételek esetében az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó, valamint az illetékbevételek is meghaladták az előző évi összeget. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések és a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint 2011 azonos időszakában – derül ki az NGM közleményéből.

A költségvetés kiadásai novemberben 61,5 milliárd forinttal magasabbak voltak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadásoknál a múlt évinél magasabb összegben teljesültek az egyedi és normatív támogatások, a lakástámogatások, a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, a kamatkiadások, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások.

A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.

A kamatkiadások 2012 novemberében 135,3 milliárd forintot tettek ki, 5,0 milliárd forinttal többet, mint az előző év azonos időszakában, a kamatbevételek pedig 12,7 milliárd forintos szintet értek el, 1,4 milliárd forinttal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (122,6 milliárd forint) így összesen 3,6 milliárd forinttal tér el az előző év hasonló időszakához képest, mely a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható.

A társadalombiztosítási alapok 2012. november havi 23,1 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap közel 48,1 milliárd forintos deficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 25,0 milliárd forintos szufficitjéből tevődik össze.

Tavaly novemberben az alapok együttes többlete 120,7 milliárd forintot tett ki. A két év összehasonlításánál az NGM felhívja a figyelmet arra, hogy 2011 novemberében a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból egy összegben közel 179,7 milliárd forintos bevétel folyt be a Nyugdíjbiztosítási Alapba, míg idén havonta kap támogatást az Alap 8,5 milliárd forintos összegben.

Az elkülönített állami pénzalapok novemberi 0,4 milliárd forintos hiánya kedvezőbben alakult az elmúlt év azonos időszakának értékéhez képest. A bevételek 5,0 milliárd forinttal, a kiadások 3,9 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek.

A bevételek közül a Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési hozzájárulásból befolyt bevételei lettek magasabbak. A kiadások esetében pedig a Nemzeti Foglakoztatási Alap Start-munkaprogram kiadásai teljesültek nagyobb összegben. Ennek az az oka, hogy idén a Start-munkaprogram a kormány törekvéseivel összhangban jelentősebb tételt képvisel az alapon belül, ezt tükrözi a novemberi 13,7 milliárd forintos kifizetés is a tavalyi 5,8 milliárd forinttal szemben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.